Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

IpolydamásdMagyarországPest megyeHont vármegye - Zuvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Mellékletek
  • Térkép

Zuvár, vagy a középkorban Damasdnak is nevezett vár, a Zuvár nevű hegy 318 m magas csúcsán épült. A ma látható maradványok alapján feltehetően szabálytalan négy - vagy ötszög alaprajzú vár lehetett. A felszínen épület nyomai nem láthatók. A várat körülvevő többszörös sánc nyomai felismerhetők.

A vár keletkezésének idejét és építőjének nevét nem ismerjük. A helységet először 1262-ben említik Damas alakban, amely királyi birtok. Várnagyát, Búza Balázst - aki egyben börzsönyi ispán is, "castellanus de Damas et comes de Bersen" - az 1361.évi oklevél nevezi meg. Minden bizonnyal királyi vár volt, ahol Lajos király 1372-ben oklevelet állított ki.

Az 1518-ban még királyi várat 1522-ben tartozékaival együtt az esztergomi káptalan szerezte meg. Az ezt követő időktől már nem említik, és minden valószínűség szerint ezen első vár a török hódoltság kezdetén pusztulhatott el.


Forrás:

Miklós Zsuzsa: Ipolydamásd-Zuvár

GPS: É 47° 51.598 (47.859959)
K 18° 50.906 (18.848434)

INFORMÁCIÓK: Márianosztra felé vezető utat keresztező kék jelzésű túristaúton lehet egy, a romhoz legközelebbi ponthoz eljutni (kb 20 perc). Innen a kék várjelzésű túristaúton, bozótos ösvényeken haladva további 20 perces közepesen nehéz gyaloglással érjük el a várat. Ez a délről haladó túraút a morzsalékos köves hegyoldalon nem könnyű terep! Viszont egyben itt a legszebb a kilátás. Javasolt feljutás még, hogy a várhegy mellett elsétálva az északi ponton az országos kék jelzéssel ismét találkozó kék vár jelzésű túrista úton kapaszkodjunk fel a várhegyre. Sáros, nedves időben ennek az első része sem könnyű. A melléklet térképen kockával jelölten még egy általunk 2014-ben bejárt lehetőség van a feljutáshoz. Ez egy jelzés nélüli eleinte földút, majd ösvény, amely az északról érkező várjelzéssel találkozik. Ezt követően viszont, itt már komoly szintemelkedés nincs.

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
10SzeptNagyváty - Nagyváty  ▪  Belaj - Stari Grad  ▪  Knin - Vár  ▪  Lepoglava - Pálos kolostor  ▪  Todorovo, Todorovó - Novi grad, Újvár, Todor grad  ▪  Malomvíz - templom  ▪  Parospestere - barlangvár  ▪  Bellye - Savoyai kastély  ▪  Muzsla - Csenkepuszta, Čenkov  ▪  Ilinci - Vár  ▪  Diklenica - Vár  ▪  Bribir - Vár  ▪  Csernik - Gracsanica, Gračanica  ▪  Benkovac - Cogoljvár  ▪  Medurača - Megyericse  ▪  Nagykemlék - Nagykemlék  ▪  Kotor - Vár  ▪  Brassó - Fellegvár  ▪  Tihany - Csúcshegy
08SzeptBudetin - Vár
31AugVárna, Óváralja - Óvár
30AugBozók - Vár
29AugGyula - Vár
28AugJászapáti - templom
27AugSztrecsény - Sztrecsény
Ajánlott látnivalók
Tamásvár
KemenceTamásvár
Gorica várkastély
PregradaGorica várkastély
Keresési előzmények
Ipolydamásd - Zuvár