Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

IvádMagyarországHeves vármegyeHeves történelmi vármegye - Remete-tető, vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Remete-tető, vár (Pétervásár, Ivád)

A Remete-tető Ivád község északnyugati végétől északnyugatra 700–800 méterre, az Ivádi-patak széles völgyének (Szent-völgy) északkeleti széle felett emelkedik. A 298 méter tengerszintfeletti magasságú várdomb ennek nyugati végében helyezkedik el. A déli irányából igen meredek, egyenes hegyoldalt, nyugat és észak felől valamivel enyhébb lejtő határolja.

A vár központi magját, egyes feltevések szerint mesterségesen emelt, erősen meredek oldalú, kerek domb adja, melynek a  relatív magassága 7-8 méter. Egyenes tetejének átmérője 6-6,5 méter és a közepén lévő nagy mély gödör újkori bolygatásról tanúskodik. A valamivel magasabb, keskeny hegyhát felől, kelet és északkelet irányából mély, mesterségesen bevágott árok védi, melynek szélessége a várdomb tetejétől mérve 26-27 m, mélysége 5-7 méter.

Az árok tovább folytatódik lefelé az északi és nyugati oldalon és a déli, igen meredek hegyoldalig tart. A nyugati oldalon az árok külső oldalát sánc kíséri. A déli oldalon a meredek hegyoldal miatt, sánc, vagy árok kialakítására nem volt szükség. A központi domb nyugati alját egy rövid, belső sánc is védte egy belső árokkal, melynek hossza kb. 30 méter. A vár hosszanti, kelet-nyugat irányú teljes átmérője az árok külső szélétől mérten kb. 60 méter.

A várra vonatkozó történeti, okleveles adatot nem ismerünk. Jellege alapján a motte típusú várak igen szép példánya. A vár korábban a szakirodalomban  sem szerepel. Az erődítést Czenthe Huba erdőkövesdi tanár ismerte fel. 1984-ben az ő kalauzolása mellett tekintette meg a lelőhelyet Szabó J. Győző, majd kicsivel később Nováki Gyula figyelmét is Czenthe Huba hívta fel erre a várra,

Első részletes leírását 2000-ben Nováki Gyula és Baráz Csaba tette közzé, amikor a Nováki Gyula által 1996-ban készített felmérését is közlésre került. Legutóbb Feld István említette a hazai mottékról írott áttekintésében, s utalt a földhalomvárként való besorolása kérdéses voltára. A vár területéről, a felszínen kevés 13-14. századi fehér kerámiát találtak, amely megfelel a vár jellegének történelmi időszakban való elhelyezésére.

Források:

Nováki Gyula és Baráz Csaba  - Ivád – Remetetető, 2000. 14, 40.

Nováki Gyula – Baráz Csaba – Dénes József – Feld István – Sárközy Sebestyén:
Magyaroszág Várainak Topográfiája 2. kötet
Heves ​megye várai az őskortól a kuruc korig - 2009
A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 1.892 (48.031525)
K 20° 2.988 (20.049807)

Információk: Ivádtól északkeletre, a piros jelzésű földúton haladva közelíthetjük meg a Remete-tető nevû dombot. A várdombot napjainkban fiatal, még erősen bokros tölgyes borítja. A várhoz jelzett ösvény nem vezet.

A várdomb nyugati oldala a legkevésbé meredek. Itt tér le jobbra egy földút a piros turistajelzésű földútról. Javasolt ebből az irányból, a vadösvényeket kihasználva felkapaszkodni a várhoz, amely nem könnyű feladat.

A vár a motte típusú várak igen szép példánya. Remélhetőleg a tölgyes ritkítása alkalmával az erdészet majd kialakít egy jelzett ösvényt a várhoz. Addig sajnos marad a dzsungelharc, amely a lombmentes időszakot kivéve elég reménytelen.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció