Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Divény - DivínSzlovákiaFelvidékNógrád vármegye - Erődített templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép

Divény, erődített templom

A divényi Várhegy É-i oldalának közelében egy kisebb dombon emelkedik a község plébániatemploma, melyről az első írásos adatok 1397-ből maradtak fenn. Ez azonban még nem a napjainkban is látható egyház lehetett, aminek építését a régebbi alapokra 1657-ben kezdték el.

Az egyhajós, kéttornyú plébániatemplomot hosszúkás, téglaalap alakú vaskos kőfal keríti, melynek sarkait kisméretű tornyok tagolták. A kőfal zsindelytetővel fedett, egymástól nagyobb távolságban szűk lőréseket alakítottak ki a háborús veszély idején idemenekült lakosság tűzfegyverei számára.

Nem ismeretes vele kapcsolatban harci cselekmény, de a XVII. század második harmadában bizonyára sokszor oltalmazhatta az idemenekülő lakosságot a török portyázók és garázda rabló zsoldosok ellenében. A plébánia anyakönyvei 1690-től kezdve maradtak fenn. Írásos források szerint 1860-ban, majd az 1909. esztendőben javították az épületet, amely a 2016-os terepbejárás tapasztalatai szerint is teljes épségben áll.

GPS: É 48° 26.951 (48.449177)
K 19° 31.884 (19.531393)

Információk: Szlovákia D-i területén, Losonc (Lučenec) városától ÉNy-i irányba vezet az 50-es számú főútvonal. Erről Vámosfalva (Mýtna) községnél Ny-felé fordulunk, majd átkelve a vasúti sorompónál az alacsonyabb dombtetőről egyenesen lejtő út vezet a völgybeli községbe.

Divény (Divín) belterületén, a Várhegy alatt kanyargó utca É-i részén, egy kisebb dombon emelkedik a napjainkban is épségben lévő templomerőd.

A település másik kettő nevezetessége a várhegyen található Divény vára és a várhegy alatt az elmúlt években felújított és átadott Balassa várkastély.

NVA
Várak Kastélyok Templomok évkönyv