Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Divény - DivínSzlovákiaFelvidékNógrád vármegye - Erődített templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép

A divényi Várhegy É-i oldalának közelében egy kisebb dombon emelkedik a község plébániatemploma, melyről az első írásos adatok 1397-ből maradtak fenn. Ez azonban még nem a napjainkban is látható egyház lehetett, aminek építését a régebbi alapokra 1657-ben kezdték el. Az egyhajós, kéttornyú plébániatemplomot hosszúkás, téglaalap alakú vaskos kőfal keríti, melynek sarkait kisméretű tornyok tagolták. A kőfal zsindelytetővel fedett, egymástól nagyobb távolságban szűk lőréseket alakítottak ki a háborús veszély idején idemenekült lakosság tűzfegyverei számára. Nem ismeretes vele kapcsolatban harci cselekmény, de a XVII. század második harmadában bizonyára sokszor oltalmazhatta az idemenekülő lakosságot a török portyázók és garázda rabló zsoldosok ellenében. A plébánia anyakönyvei 1690-től kezdve maradtak fenn. Írásos források szerint 1860-ban, majd az 1909. esztendőben javították az épületet, amely a 2005-ös terepbejárás tapasztalatai szerint is teljes épségben áll.

GPS: É 48° 26.951 (48.449177)
K 19° 31.884 (19.531393)

Megközelítése: Szlovákia D-i területén, Losonc {Lučenec} városától ÉNy-i irányba vezet az 50-es számú főútvonal. Erről Vámosfalva {Mýtna} községnél Ny-felé fordulunk, majd átkelve a vasúti sorompónál az alacsonyabb dombtetőről egyenesen lejtő út vezet a völgybeli községbe. Divény {Divín} belterületén, a Várhegy alatt kanyargó utca É-i részén, egy kisebb dombon emelkedik a napjainkban is épségben lévő templomerőd.

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
15AugSzarvaskő - Vár
11AugSopron - Kuruc-kori sánc  ▪  Oroszlány - Szentgyörgyvár  ▪  Csákánydoroszló - Várdomb  ▪  Felsőmarác - Tótfalu  ▪  Csabdi - Vasztilvár  ▪  Bozsok - Sibrik várkastély
10AugDomony - Flóramajor, Torom dűlő
09AugKelnek - Vár
08AugÓnod - Vár
07AugNagyszalánc - Szaláncvár
29JúlMiskolc - Diósgyőr
Ajánlott látnivalók
Szaplonca, Stupčanica
Veliki BastajiSzaplonca, Stupčanica
Keresési előzmények
Divény - Erődített templom