Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sátorosbánya - Šiatorská BukovinkaSzlovákiaFelvidékNógrád vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Az egykori Nógrád megyében lévő Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) falu temetője felett É-ra, 500 m-re van a 884,3 m magas Várhegy. Az itt álló Árpád-kori várról okleveles adat nem maradt fenn. Feltehetően a Kacsics nemzetség építette. Az itt előkerült leletek a 12-13. századra keltezik az erősséget.

A hegy ellaposodó fennsíkjának DNy-i oldala rendkívül meredek, sziklás, ezért itt nem épült ki erődítés. A kb. 80 m hosszú és 30 m széles fennsíkot az É-i, ÉK-i és DK-i oldalon árokkal és sánccal választották le a hegység lankásabb részétől. Az árok jelenlegi szélessége kb. 5 m, a sánc külső magasságától számítva 1-1,5 m mély. Az árok egész hosszában jól megfigyelhető. A K-i és az ÉNy-i oldalon egy rövidebb kiegészítő védőárkot is készítettek, az első ároknál 5-6 m-rel alacsonyabb szinten. A Ny-i oldalon kb. 50 m hosszan figyelhető meg árok és sánc, mely É felé fordulva beolvad a hegyoldalba. Az ÉNy-i árok és sánc kb. 30 m hosszan figyelhető meg, majd K felé fordulva ellaposodik. A vár belterületének DNy-i részén faépületeket tártak fel. Ezen a helyen a felszínen jelenleg semmi sem látható.

/Karczag Ákos/

Források:

Igor Hrubec: Hradok v Šiatorskej Bukovinke. Archaelogia historica. 1982. (7) 311-316.
Pálmány Béla: A Kacsics-nemzetség várépítő és uralomszervező törekvései Nógrádban a 13-14. század fordulóján. Castrum Bene. 1989. Gyöngyös. 1990. 22-23.

GPS: É 48° 11.285 (48.188080)
K 19° 49.234 (19.820572)

Az egykori Nógrád megyében lévő Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) falu temetője felett É-ra, 500 m-re van a 884,3 m magas Várhegy, ahol a z Árpád-kori vár sáncait találjuk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!