Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

JásdMagyarországVeszprém megyeVeszprém vármegye - Márkusvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Márkusvár

A Gaja patak völgye felé meredek partban végződő enyhe lejtőjű terasz szélén fekvő földvárat a teraszos domboldal többi részétől igen jó állapotban megmaradt, félkör alakú kettős sáncárok választja el.

A földvárról szóló tudósítások több tévedést tartalmaznak. Turcsányi A., aki a lelőhelyet csak hallomásból ismerhette, tévesen két köralakú földsáncról tesz említést. Miháldy I. szerint a "vallum romanum"-nak csak a fele maradt meg. Laczkó D. feljegyzéseiben arról olvashatunk, hogy a földvár felét a Gaja elmosta.

A földvár részletes adó és alaprajzát, valamint metszeteit közlő Faller J. is úgy véli, hogy a földvár É-i, meredek partját a Gaja elmosta. Terepbejárásunkkor megállapítottuk, hogy a belső sánc 2 - 3 m-re a part előtt végződik, tehát a földvár területéből a víz semmit sem mosott el. (Dax-Torma, 1966).

A földvár korát ásatás nem tisztázta. Ezért minden alap nélkül vélik késő bronzkorinak, keltának, vagy rómainak, esetleg népvándorláskorinak. Laczkó D. kérdőjelesen népvándorláskorinak meghatározott cserepeket gyűjtött.

További terepbejáráskor néhány apróra törött Árpád-kori cserepet találtak. Nováki Gyula kisméretű középkori lakótornyot védő sáncnak gondolja. A papkeszi Kalaposvár analógiája alapján - előzetesen - valóban Árpád-korinak határozhatjuk meg.

Forrás:
 
Magyarország Régészeti Topográfiája 04. kötet - Veszprém megye - 1969
A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 16.561 (47.276016)
K 18° 0.966 (18.016100)

Információk: Jásd faluból az országos Kék jelzést követve kb. 20 perces könnyû sétával, jelzett úton juthatunk el a vár közelébe.

A Szűz Mária kápolnát elhagyva a Gaja patak mentén, még 300 métert megtéve, elhaladunk a várdomb mellett, majd a nyugati oldalon, a mező szélén kényelmesen felsétálhatunk a vár sáncaihoz. Száraz időben a kápolnáig autóval is el lehet jutni.

A Kék jelzés a Római Fürdő szurdokvölgye felé halad tovább, mely egy nagyszerű program lehet a vár megtekintése mellett. Itt található a Savanyú Jóska barlangja is. A vártól ez a helyszín 2,5 km-re, cirka egy órás sétára található.

 

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció