Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

JásdMagyarországVeszprém megyeVeszprém vármegye - Márkusvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép

A Gaja patak völgye felé meredek partban végződő enyhe lejtőjű terasz szélén fekvő földvárat a teraszos domboldal többi részétől igen jó állapotban megmaradt, félkör alakú kettős sáncárok választja el.

A földvárról szóló tudósítások több tévedést tartalmaznak. Turcsányi A., aki a lelőhelyet csak hallomásból ismerhette, tévesen két köralakú földsáncról tesz említést. Miháldy I. szerint a "vallum romanum"-nak csak a fele maradt meg. Laczkó D. feljegyzéseiben arról olvashatunk, hogy a földvár felét a Gaja elmosta. A földvár részletes adó és alaprajzát, valamint metszeteit közlő Faller J. is úgy véli, hogy a földvár É-i, meredek partját a Gaja elmosta. Terepbejárásunkkor megállapítottuk, hogy a belső sánc 2 - 3 m-re a part előtt végződik, tehát a földvár területéből a víz semmit sem mosott el. (Dax-Torma, 1966).

A földvár korát ásatás nem tisztázta. Ezért minden alap nélkül vélik késő bronzkorinak, keltának, vagy rómainak, esetleg népvándorláskorinak. Laczkó D. kérdőjelesen népvándorláskorinak meghatározott cserepeket gyűjtött.

Terepbejárásunkkor néhány apróra törött Árpád-kori cserepet találtunk.

Nováki Gy. kisméretű középkori lakótornyot védő sáncnak gondolja. A papkeszi Kalaposvár analógiája alapján - előzetesen - valóban Árpád-korinak határozhatjuk meg. /MRT/

GPS: É 47° 16.561 (47.276016)
K 18° 0.966 (18.016100)

INFORMÁCIÓK: Jás faluból kb 35 perces könnyû sétával, jelzett úton juthatunk el a vár sáncaihoz.

Várak.hu mobil applikáció