Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Alsózellő - Malé ZlievceSzlovákiaFelvidékNógrád történelmi vármegye - Várhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Alsózellő (Malé Zlievce) és Bussa (Bušince) között félúton, a Stracinsky-pataktól D-re, az ott lévő üzem és üvegház fölött magasodik a 228,7 m magas Várdomb. Az egykor itt álló középkori várról okleveles adat nem maradt.

Mocsáry Antal 1826-ban így ír róla: „Itt egy magas part Várhegyének neveztetik, s most is kitetszik, hogy ez hajdan körülásott menedékhely volt, hazánk veszedelmes időszakában. Ezen menedékhelyet egy jeles írónk a huszitáktól elhagyott helynek állítja. Más hitelességű iromány pedig a törökök vigyázó helyének nevezi azt”.

A közelmúlt kutatásai során középkori kerámiák – fazekak, tárolóedények és korsók – kerültek itt elő. Az edényen karcolt minták (körbefutó vízszintes- és hullámvonalak), valamint vörös festés nyomai látszottak. Említésre méltóak a felszínre került vastárgyak is: többek között egy sarkantyú része, patkótöredékek, és egy sarló darabja került felszínre a vár területén. Ez a leletanyag a 13-14. századra, esetleg a 15. század elejére datálható és egyben a vár fennállásának idejét is keltezi.

A vár K–Ny irányú belső területét két, nagyjából egyenlő részre vágja el a platót átszelő árok. A belső terület teljes hossza kb. 55 m, É-D-i szélessége 10-12 m. A vár területét körben árok és sánc övezi, mely a D-i oldalon erősen lepusztult, a többi részen azonban jól megfigyelhető. A védett terület teljes mérete K–Ny-i irányban 100 m, É-D-i irányban 45 m.

GPS: É 48° 10.820 (48.180325)
K 19° 26.838 (19.447304)

Alsózellő (Malé Zlievce) és Bussa (Bušince) között félúton, a Stracinsky-pataktól D-re, az ott lévő üzem és üvegház fölött magasodik a 228,7 m magas Várdomb

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció