Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Vámosfalva - MýtnaSzlovákiaFelvidékNógrád történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Az egykori Nógrád vármegye É-i részén, melyet a középkorban Erdőhátnak neveztek, Losonctól ÉNy-ra, 17 km-re, a Zólyom felé vezető főút mentén található Vámosfalva (Mýtna) község. A település mellett K-re emelkedő 353 m magas hegy D-i végének kiemelkedő hegyfokán erődtemplom magasodik.

A templomot a XIV. században emelték Szt. Anna tiszteletére Vámosfalva és Dabar (Dobroč) helységek közös határán (a két falu napjainkban is közösen használja). A husziták a 15. század közepén elfoglalták, valószínűleg ők vették körbe erődfallal az egyházi épületet. Innen könnyen szemmel tarthatták a Losoncból Zólyomba és a bányavárosokba vezető utat. Az utazókat megsarcoló, a környéket pusztító cseh rablók elűzése után, közel száz év elteltével, a török időkben ismét hadi jelentősége lett a templomnak. Fülek eleste után a török rablóportyák állandó veszélyt jelentettek ezen a vidéken. A közeli Divény várát 1575-ben foglalta el Hasszán füleki bég. Vámosfalva és Dabar lakosai a fosztogató pogányok elől több ízben menekültek erődített templomuk oltalmába.

A viharos évszázadokban megtépázott épületet a 18-19. században többször javították. A Borovszky féle megyei monográfia a XX. század elején leírja róla, hogy „bejárata gótikus és az egyik oldalán kis gótikus ablak látható.

Belsejében a mennyezet XVII. századbeli díszesen festett fatáblákból áll. A különálló, fából emelt harangtorony is egyike a legrégibbeknek.” Néhány évtizeddel később a régi helyén új templomot emeltek, ekkor középkori részletei elpusztultak. Kerítőfalához szerencsére nem nyúltak, így az ma is eredeti formájában áll.

A templomot övező, támfalakkal megerősített lőréses erődfal pártázatát jelenleg fa zsindelytető fedi. A kifelé szűkülő lőrések kb. 5 m-es távolságban, körben végig megtalálhatók rajta. A templom főbejáratával szemben a kerítőfalat zsindelyfedésű előtetővel ellátott kapu töri át, a fal ÉK-i oldalán egy hasonló, másik kapu található. A kerítőfal D-i oldalába beépülve áll a harangtorony, melynek alsó szintje téglaépítésű, a fölötte lévő toronyrész fából készült és zsindelyfedésű.

A kerítőfalon kívül, a harangtoronytól D-re, kb. 10 m-re bizonytalan eredetű terepalakulatok észlelhetők. Mocsáry 1820-ban itt még kőfalak alapjait látta és úgy vélte, hogy ez monostor épülete lehetett valaha. Pesty F. szerint a templomos lovagok rendháza állhatott itt. Véleményüket csak ásatás igazolhatná.

Forrás:

Borovszky Samu szerk.: Magyarország vármegyéi és városai. Nógrád vármegye. Bp. 1911. 28.
Mocsáry Antal: Nemes Nógrád vármegyének históriai, geographiai és statistikai esmértetése. Pest. 1820. I. 101-102, 
139-140. 
Pesty Frigyes: A templáriusok Magyarországon. Akadémiai értesítő. 1861. 139.
/Karczag Ákos/ 

GPS: É 48° 28.036 (48.467274)
K 19° 33.718 (19.561960)

A templomvárat a falutól keletre, közvetlenül a temető mellett találjuk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció