Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Turócszentgyörgy - Turčiansky ĎurSzlovákiaFelvidékTuróc történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Turócszentgyörgy templom

A templomot a falun kívül, magasan fekvő helyen építették a 13. század végén vagy a 14. század elején, egyhajós épületként, hosszúkás szentéllyel, amely félkörívesen záródik és az északi oldalon sekrestyével. Az 1430-as évekből származó pápai tizedjegyzékben már szerepel a helyi plébános, Miklós, és 1375-ben a templomot már közvetlenül plébániatemplomként említik.

A 16. század második felében rövid ideig protestánsok használták, de 1591-ben a zniói jezsuiták vették kezelésükbe. Ők építették át 1602-05-ben. A templomhajót nyugat felé meghosszabbították és új boltozattal látták el, akárcsak a szentélyt. Az új nyugati kereszthajóhoz egy részben téglából, részben fából épült tornyot építettek.

1748-ban villámcsapás érte a templomot, és tűzvész keletkezett, amely jelentős károkat okozott az épületben, és elpusztította a torony fából készült részét. Ezt követően a templomot barokk stílusban restaurálták. Azonban 1750-ben ismét tűzvész sújtotta. Ezt követően egy téglatornyot építettek. A 19. század elején és végén kisebb átalakításokat végeztek.

https://apsida.sk/c/7461/turciansky-dur

 

GPS: É 48° 57.212 (48.953541)
K 18° 50.511 (18.841856)

Információk: a templomot a település temetőjében tudjuk felkeresni. 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció