Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bánruszkóc - RuskovceSzlovákiaFelvidékTrencsén történelmi vármegye - Ruszkóc vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Bánruszkóc vára

Az erődítmény maradványai a Svinica folyó és a Hradnianský patak összefolyása fölött, a nyugat-szlovákiai Ruskovce (Bánruszkóc) falu közelében, a nyugat-szlovákiai Bánovce nad Bebravou (Bán) járási város közelében található Skala-hegy északnyugati lejtőjének egyik ormán található, amelynek létezése feltételezhetően a 11-12. századra nyúlik vissza. Az erődítmény eredetileg stratégiai őrhelyként szolgálhatott a közeli Hradnai (Nagyrudnó-Garadna vár) dombvár felé vezető úton. A 12. században már egy kis középkori vár létezéséről tudunk. Ha az erődítmény létezésének feltételezett ideje helyes, azaz a 11. és 12. század fordulója, akkor a kora középkori domberőd és a középkori vár közötti átmeneti szakaszról van szó. Valószínűleg fából készült toronyépítmény volt, tégla- vagy kőalapzattal, körülbelül 10 x 8 m alapterülettel. Más épületek sem zárhatók ki a várterületen. A vár területét, amelyet három oldalról viszonylag meredek lejtő védett, egy (valószínűleg palánkkal ellátott) sánc és árok kerítette, a délkeleti oldalon pedig egy körülbelül 15 m széles, árok határolta, amely a 22 x 18 m-es, dombot védte. Az árok és a Skala-csúcs (266 m) közötti területen elképzelhető egy lehetséges előőrs.

Mára csak a dombvár jól körülhatárolt terepalakulatai maradtak fenn.

Az erődítmény pontos formáját és korát csak régészeti kutatásokkal lehetne tisztázni.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Forrás: https://www.hrady.cz/hrad-ruskovce-banovce-nad-bebravou

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 44.642 (48.744026)
K 18° 11.851 (18.197517)

Információk: a legkönnyebben közvetlenül Ruskovce (Bánruszkóc) községből lehet megközelíteni. A vasúti sínekről dél felé vezető főútról a falu központjában, a fogadó előtt balra kell fordulni. A kanyar végén van egy temető parkolóval, ahonnan már látni lehet a közeli dombot. Menjünk tovább a gyalogösvényen, a temető kerítése mellett, amely a gyaloghíd után balra kanyarodik egy kis drótkötélpálya mellett a csúcsra. A csúcs alatt balra, a növényzet szélén két kisebb kunyhó található padokkal, amelyek már a várárokban vannak.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Forrás: https://www.hrady.cz/hrad-ruskovce-banovce-nad-bebravou

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció