Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagyjeszen - Horné JasenoSzlovákiaFelvidékTuróc vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Nagyjeszen vára

Nagyjeszen, vagy másként Felsőjeszen területén már a hallstatt-korban is éltek emberek. Később a La Tène-kultúra népe élt itt és a régészeti leletek szerint a 10-11. században is állt itt település. 

A Hradiste fennsíkon volt a nagy kiterjedésű őskori telep, sáncának egy szakasza még látható a nyugati oldalon.

A fennsík észak-keleti csúcsát a közékorban, ma is jól látható, helyenként 2-3 m magyas sánccal kerítették el. A védett területen még láthatóak a régészeti feltárások nyomai.

GPS: É 49° 1.035 (49.017246)
K 19° 0.455 (19.007576)

Információk: a vár megközelítéséhez Nagyjeszent déli irányba hagyjuk el. Mielőtt az út nyugati irányba fordulna, keletre kanyarodunk le a hétvégi házak irányába. A házak előtt egy utat találunk, mely északi irányba tart a legelőkön. Ezen az úton érünk a várhegy közelébe. A várat déli irányból közelítsük meg.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció