Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagyjeszen - Horné JasenoSzlovákiaFelvidékTuróc történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Nagyjeszen vára

Nagyjeszen, vagy másként Felsőjeszen területén már a hallstatt-korban is éltek emberek. Később a La Tène-kultúra népe élt itt és a régészeti leletek szerint a 10-11. században is állt itt település. 

A Hradiste fennsíkon volt a nagy kiterjedésű őskori telep, sáncának egy szakasza még látható a nyugati oldalon.

A fennsík észak-keleti csúcsát a közékorban, ma is jól látható, helyenként 2-3 m magyas sánccal kerítették el. A védett területen még láthatóak a régészeti feltárások nyomai.

GPS: É 49° 1.035 (49.017246)
K 19° 0.455 (19.007576)

Információk: a vár megközelítéséhez Nagyjeszent déli irányba hagyjuk el. Mielőtt az út nyugati irányba fordulna, keletre kanyarodunk le a hétvégi házak irányába. A házak előtt egy utat találunk, mely északi irányba tart a legelőkön. Ezen az úton érünk a várhegy közelébe. A várat déli irányból közelítsük meg.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Puszta
BozsokPuszta
Keresési előzmények
Nagyjeszen - Vár