Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Csarnólak - Čierna LehotaSzlovákiaFelvidékTrencsén történelmi vármegye - Vár (Hrádok)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Csarnólak, vár

Csarnólak település (1899-ig Cserno-Lehota), szlovákul Čierna Lehota, Trencséntől 25 km-re keletre, a hegyekkel övezett Bebrava folyó völgyének végében fekszik. A vár a falu felett északra emelkedő 664 méter magas Hrádok sziklás csúcsán helyezkedett el.

A várba való bejutás az északkeleti oldalról történhetett, ahol valószínűleg az alsó kapu állhatott. A háromszög alakú felső fennsík legmagasabb peremén falazat nyomai láthatók. Ezek lehetnek az alapjai vár központi épületének a lakótoronynak, amelynek falvastagsága 1,5 méter, alapterülete kb. 6,1 x 6,1 méter, formája trapéz alakú.

A várat a történeti forrásaink nem említik. Az előkerült 13. és 14. századra keltezett kerámiatöredékek a vár használati idejére adnak támpontot. A vár alatt egy ágyúgolyót, a tetején pedig két ezüst sarkantyút is találtak. A további részletekhez régészeti kutatásra és mélyebb levéltári kutatásra lenne szükség, amely még várat magára.

A település első írásos említése 1389-ből való „Cherna Lehota” formában, amikor Zsigmond királytól Stiborici Stibor kapta meg. A szlovák kutatók (Slivka - Plaček) véleménye szerint a vár használatával ezt követően hagytak fel. Ekkorra a vár valószínűleg már nem töltötte be az eredeti kisbirtok székhelyének és központjának funkcióját. Szintén szerepet játszhatott ebben az alig 3 km távolságra lévő Báncsipkés vára is, amely ez időben szintén Stibor kezén volt.

Források:

Plaček–Bóna: Encyklopédia slovenských hradov. Bratislava - 2007 100-101. old.
Ruttkay 1989. 107.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 52.657 (48.877617)
K 18° 19.656 (18.327608)

Információk: Csarnólak település (1899-ig Cserno-Lehota), szlovákul Čierna Lehota, Trencséntől 25 km-re keletre, a hegyekkel övezett Bebrava folyó völgyének végében fekszik.

A várhely a falu felett északra emelkedő 664 méter magas Hrádok sziklás csúcsán helyezkedik el.

A falu végén van egy kis parkoló, ahonnan a zöld jelzéssel haladva (Roháta skala - Hrádok tanösvény), jól jelzett úton, majd ösvényen érjük el vár csekély maradványait.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció