Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Lakompak - LackenbachAusztriaBurgenlandSopron vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Lakompak, vár - Lacenbach - Lakompark

A helység a 13. században Look néven szerepel az oklevelekben, később, 1425-tol Felső és Alsó Loók. Felső Loókból lett Lakompark. Feltehetoen a német telepesek a patak partján fekvő Loókot: Look am Bach-nak (Lakembach) hívták, és ennek magyarosított formája Lakompark.

A helység a lánzséri uradalomhoz tartozott. 1563-ban Oláh Miklós a nagyszombati jezsuitáknnak adta zálogba, majd három évvel később a császár birtokába került. A 16.század végén Dersffy Ferenc szerezte meg a birtokot és ő kezdte el a nagyszabású reneszánsz kastély építését, amelyet veje, Esterházy Miklós fejezte be, 1618-ban.

1620 szeptemberében Lakompark döntő jelentőségű csata színhelye volt a kuruc és a labanc csapatok között. Bethlen Gábor vezérei: Huszár István és Petneházy István körülzárták Esteházy Miklós lakomparki várkastélyát. Az ostrom előkészületeit Tarródy Mátyás alvezér irányította. Esterházy, aki pár nap haladékot kapott a vár átadására, titokban futárt küldött Bécsújhelyre, Dampierre császári tábornokhoz és segítséget kért tőle. Másnap, időnyerés céljából tárgyalásokba kezdett. Bethlen írásban utasította vezéreit, hogy Esterházynak ne essen bántódása és „marháiban kár ne legyen”, ha megnyitja kapuit a kurucok előtt. Közben, az ostrom lehetőségére is felkészülve Tarródy az ágyúk számára sáncokat ásatott a várral szemben húzódó domboldalban.

Szeptember 30-án reggel megérkezett a helyszínre Dampierre serege és a kastély felé szorította a kurucokat. A védők kitörtek a bástyák mögül és a kuruc sereg két tűz közé került. Még a tartalékban lévo nyéki fiatalok is kirohantak a kapun és megtámadták Tarródy hátvéd csapatait. Az alvezér megsebesült, de hősiesen tovább harcolt és közben visszahúzódott kíséretével a soproni út irányába. Amikor arra a helyre ért, ahol a sáncot ásatta, lova megbotlott és maga alá temette Tarródyt. Több mint ezer kuruc katona holtteste maradt a csatatéren. Esterházy Miklós teljes pompával temettette el Tarródy Mátyást, abba a sáncárokba, ahol elesett. A nickelsburgi béke (1622) után Esterházy síremléket állított a kuruc vezérnek.

Esterházy Miklós a lakomparki csata után szép selyem zászlóval ajándékozta meg a harcban kitűnt nyékeieket és megengedte nekik, hogy nagy ünnepeken az urasági hajdúk kék egyenruhájában vonulhassanak fel. A nyéki fiatalok Úr napján még ma is felveszik a pitykés hajdú dolmányt, kucsmát tesznek a fejükre és az Esterházy zászló alatt vesznek részt a körmenetben. A templom elotti téren a zászlótartó gyors dobpergés közben lengeti és forgatja a levegőben az ősi lobogót. Ez a szokás a híres „Fahnenschwingen”. A lakomparki ütközetet Esterházi Mklós meg is festette és ez a nagy alakú kép ma a fraknói várban látható.

A lakomparki csatának az Esterházy-család felemelkedésében és gyarapodásában is nagy szerepe volt. Esterházy Miklós ugyanis a Bethlen-hadjáratban szerzett érdemeiért kapta 1622-ben zálogba Kismartont II. Ferdinándtól, 1628-ban pedig fraknói uradalmat és a grófi címet.

Lakompark legfontosabb történelmi emléke egy láthatatlan temető, a kastély mögötti réten és búzaföldön, mintegy ezer kuruc katona jeltelen sírjával.

/Juhász László: Burgenland, Várvidék (Lakitelek, 1999)/

GPS: É 47° 35.180 (47.586327)
K 16° 28.039 (16.467323)

Információk: A kastély belépődíj ellenében látogatható. Van külön tárlatvezetés is a megjelölt időben.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció