Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

HarkányMagyarországBaranya vármegyeBaranya történelmi vármegye - Terehegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Harkány, Terehegy

A Siklóstól nyugatra levő községnek dombon épült templománál középkori eredetű alapfalmaradvány látható. Feltehetően a Bika család tagja építhette a kisméretű erősséget itteni birtokainak védelmére. Lehetséges azonban, hogy csak egy várszerűen megerősített udvarház vagy kastély volt. Okleveleinkben, illetve történelmünkben nem szerepel.

A helységet keletkezésének idején Orosnak nevezték, melynek felső része a XII. század végén élt Becsegergely nembeli Bot birtoka volt, kiről Botteremehelyének, vagy Botteremének is nevezték. 1267-ben e nemzetségből származó Dénes ispán birtoka, Feloros néven. Egy 1332-ben kelt oklevélben "Theremheg al. nom.Wruus, Vruus" alakban szerepel, amikor Funta de Lak bodrogi comes - valószínűleg főispán - és ennek kiskorú fia, valamint Gebech Mihály de Aran unokája és Kajand Mihály fia János Bodrog megyei birtokukat elcserélték Bechey Egyed és Imre teremhegyi birtokával.

A területet Bika János szerzi meg 1427-ben és kezén van 1566-ig, amikor e család utolsó férfitagja, Bika András - Kerecsényi László szigetvári kapitány zászlótartója - Szigetvár ostromakor hősi halált halt. A településnek a török hódoltság alatt Berehid, vagy Peterhid a neve és csak később lett Terehegy.

A török kiűzése után 1699-ben Caprara Aeneas szerzi meg, majd 1727-ben a Batthyány család birtoka lett.

A terehegy dombján található templomot 1798-ban építették és jelenleg műemléki védettséget élvez. A kőtemplom a falu népességének összefogásával épült meg. A templomban egy XVIII. századi orgonai is található, melyet Pécsváradról hoztak át. A templomot 1988-ban újították fel.

Forrás: Györffy György: Baranya vármegye

GPS: É 45° 51.551 (45.859184)
K 18° 12.589 (18.209818)

Információk: Az egykori vár dombjára épült Terehegy református temploma.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció