Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Illés - IlijaSzlovákiaFelvidékHont történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Illés, templom

Selmecbányától D-re, 3 km-re , hegyek között terül el a Szt. Illés prófétáról egykor elnevezett Illés (Ilija) község. A falu Szent Egyednek szentelt román-kori temploma 1254-ben épült. Az egyhajós, félköríves szentélyzáródású, UNESCO által védett kis templom legszebb része román-kori kapuzata. Félköríves bélletét rendkívül gazdagon faragott kőindák díszítik. A török időkben erődfalat húztak köré. A 18. században bejárata elé tornyot emeltek, a középkori ablakokat pedig megnagyobbították.

Könyöki József 1888-ban járt a templomban: „Szélakna és Szentantal közt a Szitnya hegy alján van Ilia község erősített temploma. A templom a községen kívül jó magas dombon áll és 2 méternyi magasságú fallal van kerítve. A diadalíven és a szentély körül nehézkes kordonpárkány fut. A hajó mennyezete és a torony újak. A sekrestye dongaboltozatú. Második lapon van szerencsém ezen templom portálját bemutatni. Első pillanatra látjuk, hogy az egész templom románkorú. Bámulatos, hogy ezen kicsiny, egyszerű templomnak ily gyönyörű portálja van. A templom falának anyagát nem vizsgálhattam meg, mert gondosan be van vakolva. A portál jó homokkőből készült, imitt-amott rongált. A templom körfala sokféle törött kőnemből való, mifélék a vidéken találhatók. Megvizsgáltam a templomot, de falfestmények nyomát nem találtam. Az ablakok újak.” A templom középkori erődfalát a 20. század elején elbontották, csak terepalakulatai figyelhetők meg. A templomban és a szentélyben a közelmúltban freskórészletek kerültek elő.

A falutól délnyugatra 2,5 km-re, egy 1009 m magas hegy tetején láthatók Szitnya várának romjai.

/Karczag Ákos/

Forrás:

Ludwig Emil: Felvidéki műemlékkalauz. Bp. 2000. 100.

Váliné Pogány Jolán szerk.: Az örökség hagyományozása. Könyöki József műemlékfelmérései 1869 – 1890. Bp. 2000. 126.

 

GPS: É 48° 25.198 (48.419960)
K 18° 54.124 (18.902067)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció