Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Korpona - KrupinaSzlovákiaFelvidékHont vármegye - Tarisznyavár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Ábrázolások
  • Térkép

A Korpona városától keletre levő dombon álló Tarisznyavár nevű őrtorony 1564-ben épült a portyázó török csapatokat figyelő toronyrendszer részeként.

Miután a törökök 1552-ben elfoglalták Hont és Nógrád vármegyék jelentős részét, majd 1554-ben bevették Füleket és 1557-ben Divényt, megnyílt előttük az út Korpona, Zólyom és az észak-nógrádi területek felé. A rettegő bányavárosok környékén és Zólyom vármegyében sorra épültek az őrtornyok és figyelőpontok. A vidék török-kori eseményeit feldolgozó Matunák Mihály erről így ír: ”Hogy a törökök közeledtét időben hírül adhassák, a következő helyeken őrök álltak, kik tűzzel és lövéssel jeleztek: Csábrág mellett a Drieno-hegyen, Korponán az őrtoronyban, Selmec mellett a Hársfahegyen, Besztercebányán a Tawgoshwald nevű magas hegyen, a Garam melletti Samersla-hegyen (Vartovka), Libetbánya mellett a Hohenstein nevű hegyen, a lipcsei uradalomban a Luczatővel szemben levő hegyen. Őrség állott a szentkereszti völgyben a régi vár helyén, a melegfürdő (Vihnye) vagy az üveghuta (Szklenó) felett és a Breznicska feletti régi vár helyén, honnan Zsarnócára és Szentbenedekre lehetett ellátni”.

Forrás:

Kulturális Örökségvédelmi Hivatal könyvtára. MOB. 1901. 432. (931. számú köz. biz.). 

Matunák Mihály: Véghles vára. Breznóbánya. 1904. 24. 

Kubinyi Ferenc: Zólyommegye műemlékei. Archeologiai Közlemények. 1864. (IV.) 29. 

GPS: É 48° 20.957 (48.349281)
K 19° 4.736 (19.078928)
Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
15AugSzarvaskő - Vár
11AugSopron - Kuruc-kori sánc  ▪  Oroszlány - Szentgyörgyvár  ▪  Csákánydoroszló - Várdomb  ▪  Felsőmarác - Tótfalu  ▪  Csabdi - Vasztilvár  ▪  Bozsok - Sibrik várkastély
10AugDomony - Flóramajor, Torom dűlő
09AugKelnek - Vár
08AugÓnod - Vár
07AugNagyszalánc - Szaláncvár
29JúlMiskolc - Diósgyőr
Ajánlott látnivalók
Keresési előzmények
Korpona - Tarisznyavár