Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Csáb - ČebovceSzlovákiaFelvidékHont történelmi vármegye - Zöldvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Csáb, Zöldvár

Az egykori Hont vármegye keleti felében, erdős hegyek között, a Kastély-hegy (Zámok) csúcsán találhatók Zöldvár (Zelený hrad) maradványai. Zöldvár történetéről nem maradtak ránk okleveles adatok. Jellege, maradványai alapján középkori, fennállása a 13.-14. századra tehető. Feladata elsősorban a Balassagyarmatot Zólyommal összekötő út figyelése lehetett. A vár közelében fekvő Csáb település a XIII. sz. közepén a Hontpázmány nemzetség birtoka volt. Hontpázmány nb. Lampert leánya 1272-ben, mint öröklött földjét, adta át fiának, Demeter beregi ispánnak. 1323-ban rokona, Donch zólyomi ispán átengedte unokaöccseinek, Byther fia Péternek és Miklós fia Györgynek. Bár az említett oklevelekben a várról nem esik szó, feltételezhető, hogy a Hontpázmányok vagy azok rokonsága uralta a környékkel együtt.

A helybéliek elmondása szerint a 20. sz. elején még álló fala volt a várnak, kútját pedig – melyhez mesés kincsek legendái fűződtek – kincskeresők turkálása omlasztotta be. Az egykori erősség köveit még az 1940-es évek végén is szekéren hordták a faluba a helyi építkezésekhez.

A hegytető szinte egész területét az egykor összeomlott falak kövei borítják. A vár platója É – D-i irányú, Ny-i és É-i oldalán sánc vette körül. K-i oldalán kőfal nyomai láthatók. A központi építmény téglalap alakú, alapfalai itt-ott még kibukkannak a felszín alól. Mellette komolyabb bemélyedés található, mely valószínűleg kút vagy ciszterna maradványa lehet.

Forrás:

Győrffy György: Az Árpád-kori Magyarország történeti földrajza III. Bp. 1987. 184-185.

Soós Elemér: Magyarország várai. 1889-1928. Hont vármegye. X. OSZK. Kézirattár. Fol. Hung. 3105. 1. 

/Karczag Ákos/ 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 12.645 (48.210747)
K 19° 13.730 (19.228830)

Információk: Információk: A vár megközelítését nem Csáb faluból, hanem Felsőfehérkút (Horné Príbelce) településről javasoljuk. A falu északi részén lévő lőtér előtti parkolóig tudunk autóval haladni.

Innen a lőtér előtt balra tartó földúton kb. 800 méter után érünk fel a füves fennsíkra. Tovább haladunk a mező és az erdő találkozásál futó földúton kb. 600 métert. Itt az út az erdőbe halad északi, majd északnyugati irányba egy kisebb emelkedőt követően a következő fennsík mezős területéig.

Mikor ezt elérjük, egy jellegfa irányába (nyugatra) tartva vágunk át a mezőn. Majd kissé jobbra tartva, kb. 150 métert haladva érünk az alsó sáncához és a vár területére. Nincs jelzett út a várhoz, ezért lásd a csatolt térképet!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció