Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Csáb - ČebovceSzlovákiaFelvidékHont vármegye - Zöldvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Az egykori Hont vármegye keleti felében, erdős hegyek között, a Kastély-hegy (Zámok) csúcsán találhatók Zöldvár (Zelen� hrad) maradványai. A Balassagyarmattól É-ra, 15 km-re húzódó 75-ös főút mentén fekszik Csáb (Čebovce) falu. A település ÉNy-i végéből kiinduló, Szénavár (Senohrad) és Zólyom (Zvolen) felé vezető mellékúton 1,5 km-t megtéve jobbról, egymástól 40 m távolságra két erdei út ágazik be. A második, feljebb lévő, autóval is járható erdei műúton elindulva 2 km-t teszünk meg. Ezután jobbra, a patakon átkelve felkapaszkodunk a 437 m magas várhegyre.

Zöldvár történetéről nem maradtak ránk okleveles adatok. Jellege, maradványai alapján középkori, fennállása a 13.-14. századra tehető. Feladata elsősorban a Balassagyarmatot Zólyommal összekötő út figyelése lehetett.

A vár közelében fekvő Csáb település a XIII. sz. közepén a Hontpázmány nemzetség birtoka volt. Hontpázmány nb.

Lampert leánya 1272-ben, mint öröklött földjét, adta át fiának, Demeter beregi ispánnak. 1323-ban rokona, Donch zólyomi ispán átengedte unokaöccseinek, Byther fia Péternek és Miklós fia Györgynek. Bár az említett oklevelekben a várról nem esik szó, feltételezhető, hogy a Hontpázmányok vagy azok rokonsága uralta a környékkel együtt.

A helybéliek elmondása szerint a 20. sz. elején még álló fala volt a várnak, kútját pedig – melyhez mesés kincsek legendái fűződtek – kincskeresők turkálása omlasztotta be. Az egykori erősség köveit még az 1940-es évek végén is szekéren hordták a faluba a helyi építkezésekhez.

A hegytető szinte egész területét az egykor összeomlott falak kövei borítják. A vár platója É – D-i irányú, Ny-i és É-i oldalán sánc vette körül. K-i oldalán kőfal nyomai láthatók. A központi építmény téglalap alakú, alapfalai itt-ott még kibukkannak a felszín alól. Mellette komolyabb bemélyedés található, mely valószínűleg kút vagy ciszterna maradványa lehet.

Forrás:

Győrffy György: Az Árpád-kori Magyarország történeti földrajza III. Bp. 1987. 184-185.

Soós Elemér: Magyarország várai. 1889-1928. Hont vármegye. X. OSZK. Kézirattár. Fol. Hung. 3105. 1. 

/Karczag Ákos/ 

GPS: É 48° 12.645 (48.210747)
K 19° 13.730 (19.228830)

Csábtól (Čebovce) északra, a Csábi patak völgye fölé emelkedő 436,6 m magas Zámok hegyen található a Zöldvár csekély romja. A várhoz csak jelzetlen erdei ösvény vezet.

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
17NovUgod - Vár
14NovSzilaspogony - Kis-kő
13NovKrasznahorka - Vár
01NovSzibiel - Vár
31OktTarján - Vár
14OktSopronkeresztúr - Nádasdy várkastély
11OktVilonya - templom
Ajánlott látnivalók
Somlóvár
DobaSomlóvár
Insula Banului
Gura VaiiInsula Banului
Keresési előzmények
Csáb - Zöldvár