Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kéménd - KamenínSzlovákiaFelvidékEsztergom történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Esztergomtól Ény-ra, 9 km-re, a Garam folyó jobb partján fekszik Kéménd (Kamenín) község. A falu É – ÉK-i szélén lévő, 132 m magas Várhegyen valaha Árpád-kori vár állt. E kis középkori erődítés maradványai a 12-13. századból maradtak ránk, amit az itt talált cseréptöredékek is bizonyítanak. Oklevelek nem említik.

A vár védet területe kb. 20 x 25 m-es. A platót a domb többi részétől a déli és a nyugati oldalon, átlagosan 10 m széles és 3 - 4 m mély mesterséges árok választja el.

A domb keleti és északi, a Garam valamikori ártere felé néző oldalán sánc építésével alakították ki a várárkot. Ettől a sánctól északra, kb 30 m-re, a domb alján újabb sánc volt, azonban ennek ma már csak csekély nyomai láthatóak.


Forrás:

Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben. Bevezető kötet. Bp. 1887. 365.

B. Polla – M. Slivka – A. Vallašek: K. problematik e výskumu hrádkov a hradov na Slovensky. Archeologia Historica. 

1981/6. 388.

Aloyz Habovštiak: Stredoveké hrádky na Slovensku. Vlastivedny Casopis. 1972. (21). 3. 

/Karczag Ákos/

GPS: É 47° 53.620 (47.893669)
K 18° 39.028 (18.650471)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció