Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KácsMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén vármegyeBorsod történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

Kács

A várat a vele foglalkozó irodalom, hol tibolddaróci, hol kácsi várnak nevezi. A maradványoknál Parádi Nándor végzett feltárási munkákat, amelynek eredményeképpen megállapította, hogy ott egyetlen lakótorony volt, amelynek fennállását a XII.sz. második felétől, vagy végétől a XIV,. sz. első feléig, vagy közepéig terjedő időre határozza meg. A történetei adatok elemzésével arra a következtetésre jut, hogy a kácsi vár nem azonos az Anonymus által említett Örsúr várával, hanem későbbi, ugyanezen nemzettség több ágra szakadása után a daróci ág birtokában lehetett. Egy eléggé késői adat szerint a daróci ág egyik tagja, Tibold és fiai a XIV.sz. 40-es éveiben kerültek Daróc birtokába, amelynek határába a kácsi vár is tartozott. Parádi megállapítja, hogy a XIV.sz.ban ez a nemzettség elszegényedett és mint erre a régészeti leletek utalnak, a kácsi várat elhagyták és az pusztulásnak indult.

Forrás:

Parádi Nándor: A kácsi középkori lakótorony (A Hermann Ottó múzeum évkönyve XXI.Miskolc, 1983)IV.06.31

GPS: É 47° 56.998 (47.949966)
K 20° 37.281 (20.621349)

INFORMÁCIÓK: Kács községtől dél felé induló jelzetlen, enyhén meredek turista úton kb. 20 perces sétával érhetjük el a vár dombját és sáncait, amelyeket sűrű bozót borít.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció