Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Tibaváralja - PodhoroďSzlovákiaFelvidékUng történelmi vármegye - Tiba vára (Tibavský hrad)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Tiba vára

Az egykor Ung vármegyéhez tartozó Tibaváralja (Podhoroď) község felett, Szobránctól 15 km-re északkeletre találjuk Tiba várának omladozó maradványait. A falu ÉK-i végénél, az 556-os főút mellett álló, 403 m magas várhegyre az É-i oldal felől, jelzetlen ösvényen juthatunk fel.

A várat a Nagymihályiak ősei, Kaplyon nb. Jakó fiai, Jakó és András építtették 1290 után, amikor a birtokot ungi várjobbágyoktól megvásárolták. Az erődítmény a Kassa – Munkács utat zárta le Nagymihály és Ungvár között.

1317-ben Aba nb. Amadé fiai elfoglalták, ezután párthívük, (Csicseri) Jób fia Domokos tartotta megszállva. Lázadásuk leverése után a Nagymihályiak visszakapták, azóta romokban hever. 1337-ben elpusztult várként említették a Kaplony nembeliek birtokosztálya során. 1419-ben mint pusztán maradt várról (castrum desertum) olvashatunk róla egy oklevélben.

Az ovális alaprajzú vár 40 x 15 m-es területen állott. DK-i végén 10 m átmérőjű, alapjainál 4 m falvastagságú lakótorony maradványa található. E toronynak csak a legalsó része maradt meg, melynél megfigyelhető a belső tér boltozatának indítása, valamint északi falában a felvezető lépcsőfeljáró maradványa.

A toronytól ÉNy-ra egy kisebb belső udvart zár le az itt húzódó 2 m vastag várfal, melynek alapfalai még felismerhetők. Ettől ÉNy-ra, kb. 2 méterrel alacsonyabb szinten terül el a kb. 15 x 10 m-es külső várrész, melyet a sziklás hegyoldalra támaszkodó, ovális alaprajzú külső várfal zár körbe. E falak vastagsága 2-3 m között változik, a megmaradt falmagasság a fal külső oldalán helyenként 2-3 m, belső oldalán csupán 1 m.

A bejárat a vár K-i oldalának közepén lehetett, napjainkra azonban teljesen elpusztult. A várhegy ÉNY-i részén korábban kőbányát alakítottak ki és a várhegy út felőli részének egy részét elbányászták. Szerencsére a kőbánya nem érintette a vár területét.

Tiba várától alig 3 km-re DNy-ra, Alsóhunkóctól (Choňkovce) pedig 1,5 km-re ÉK-re helyezkedik el Hunkóc vára (Choňkovský hrad). A két erődítésről korábban úgy tartották, hogy korban és méretében nagyon hasonlóak egymáshoz. A két vár területén eddig végzett régészeti kutatások azt mutatják, hogy Tiba vára a korábbi erődítés.

2023 nyarán végzett terepbejárásunk alkalmával feltárási munkálatok nyomait láttuk a vár területén és a várszikla alatti részen. A várhoz felvezető ösvényen lépcsőket alakítottak ki. A vár területe jól áttekinthető volt.

Források:

Kristó Gyula főszerk.: Korai Magyar Történeti Lexikon. Bp. 1994. 675.

Engel Pál: Magyarország világi archontológiája. 1301-1457. I. Bp. 1996. 443.

Fügedi Erik: Vár és társadalom a 13-14. századi Magyarországon. Bp. 1977. 205.

Michal Slivka – Adrián Vallašek: Hrady, a hrádky na východnom Slovensku. Košice. 1991. 178-179. 

Csorba Csaba: Regényes váraink. Bp. 2002. 310.

/Karczag Ákos/ 

GPS: É 48° 49.311 (48.821857)
K 22° 18.216 (22.303595)

Információk: Az egykor Ung vármegyéhez tartozó Tibaváralja (Podhoroď) község felett, Szobránctól 15 km-re északkeletre találjuk Tiba várának maradványait.

A falu ÉK-i végénél, az 556-os főút melletti egykori kőbányánál kialakított pihenőnél lehet parkolni. Innen lépcső vezet fel a vár romjaihoz. A vár területe jól áttekinthető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció