Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Divékújfalu - Diviacka Nová VesSzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - Rudnay-várkastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Divékújfalu, Rudnay-várkastély

Divékújfalu községet, amelyet a múltban Újfalunak (Nová Ves) is neveztek, a Divéky nemezetség tagjai alapították. Ez a család a Hont-Pázmány nemesi család ágából származott. 

Az eredeti gótikus várkastélyt az Ujfalussy család építtette 1380 és 1401 között. Az erődítmény képezi a ma is létező kastély magját. A 16. századtól az épület a Rudnayaké volt, akik 1586-ban kibővítették az erődítményt, majd fokozatosan reneszánsz négyszárnyú, központi udvarral rendelkező kastéllyá építették át, amely később több részleges átalakításon esett át.

A kastélyt 1808-ban Splényi-Ujfalussy bárónő foglalta el, aki a Rudnayakkal folytatott vesztes birtokvitát. 

1886-ban Rudnayék eladták a kastélyt, és szeszfőzdét létesítettek benne. A második világháború után a kastély az állam tulajdonába került. Az 1970-es években az épületet J. Šefčík építész tervei alapján felújították, majd múzeumi raktárként használták. Jelenleg magántulajdonban van.

Forrás: https://www.hrady-zamky.sk/diviacka-nova-ves/

GPS: É 48° 44.874 (48.747898)
K 18° 29.436 (18.490601)

Információk: a kastély a település nyugati részén, a templom mellett, kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció