Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Lakács - LukáčovceSzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - kastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Lakács (Lukáčovce) község központjától északnyugatra áll a négyzet alaprajzú, sarkain tornyokkal erősített 50x50 m-es alapterületű lakácsi várkastély. Az impozáns épület elhanyagolt falai ma is 7-8 méter magasak. Az elhanyagolt állapotú épület most lakatlan, nem látogatható. Tetőszerkezetét már helyreállították.

A késő gótikus kúriát, a mai kastély alapjait a 15. század végén építtette a helyi Lakácsy nemesi család. 1496-ban az épületet és a birtokot Lakácsy Boldizsár adományozta Sankovszky Antal nyitrai püspöknek. A 16. század első felében a kúriát L alakú átlós szárnnyal bővítették. Az épületet 1571-ben átalakították négy védőtornyú törökelleni erődre, ezzel elnyerve mai alakját. Az 1601-ben pusztító tűzvész tönkretette a kastélyt, melyet ezután felújítottak. 1620 táján az itteni birtokokat és a kastélyt a szlávnicai Sándor család szerezte meg. Az épületet I. Sándor László és felesége, Tőkesujfalussy Erzsébet díszes családi székhellyé alakíttatta. Fia, II. Sándor László, aki Nyitra vármegye alispánja és országgyűlési követ volt, itt rendezte be székhelyét. A család végül 1733-ban eladta a nyitrai érseknek. A püspökség itteni uralma idején a nagybirtok intézője lakott benne. Az épületet többször is átalakították, 1948-ig a püspökség tulajdona volt. Ezután az államé lett, és megkezdődött pusztulása. Adminisztrációs épület, majd traktorállomás működött benne. 1989-ben, az állami birtok feloszlását követően (1989 után) az elhagyatott épület immár rohamosan pusztulni kezdett. A kastélyt visszakapta a nyitrai érsekség, amely eladta a községnek, de az épület megmentése csak 2000 után, az ALEXU egyesület kezdeményezésére kezdődött el.

A kastély kétszintes, négyszárnyas építmény a sarkokon tornyokkal. Az 1571-ben épített földszintes délkeleti gazdasági épület napjainkra teljesen elpusztult. A homlokzatok simák, az északkeleti szárnyat festett sgrafittók gazdagítják. Kiemelkedik az 1620 után épített északkeleti lakószárny bejárati emeletes rizalitja. A déli és nyugati bástyát összekötő védőfal részeiben épségben maradtak a kulcslyuk alakú lőrések, hasonlóan mint a nyugati és az északnyugati falban. Alatta találunk még egy sor négyszögletes torkolatú lőrést. Az épületnek kontyolt- és félnyeregtetős-, a bástyáknak manzárd tetőzete van. Az északi traktus helyiségei fiókos dongaboltozatúak, a bástyák bordás keresztboltozatúak. A jelenleg is folyó felújítási munkálatok során előkerültek olyan régészeti leletek, melyek jól mutatták a kastély fejlődési szakaszait.

Forrás:

Petrovay Resko Sándor: Felvidéki kastélyok lexikona. 2. Révkomárom. 2003. 125-127.

Karczag Ákos

GPS: É 48° 23.852 (48.397537)
K 47° 55.991 (47.933182)

Lakács (Lukáčovce) község központjától északnyugatra áll a négyzet alaprajzú, sarkain tornyokkal erősített 50x50 m-es alapterületű lakácsi várkastély.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció