Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nyitrabajna - BojnáSzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - Sáncvár (Valy)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Nyitrabajna, Sáncvár

A Pöstyén melletti Nyitrabajna közelében kirándulhat egy felbecsülhetetlen értékű kincseket rejtő helyre. Itt található Szlovákia legnagyobb és legjelentősebb régészeti lelőhelye, ahol fokozatosan tárják fel a 9-10.-ik századi földvárat. Itt több tucat értékes fegyvert, vasbilincset, női ékszert és férfi dísztárgyat tártak fel. A legfontosabb leletek közé tartoznak az aranyozott táblák, amelyek már Cirill és Metód érkezése előtt is a kereszténység jelenlétéről tanúskodnak. A vár egész évben szabadon látogatható. Érkezéskor egy kapumásolat fogad, kétszintes fatoronnyal, mely 11 m magas. A torony második emeletén van egy kiállítás, ahol megtekinthető, hogy milyen leleteket találtak. (https://travelking.sk/)

GPS: É 48° 36.676 (48.611259)
K 17° 59.777 (17.996277)

Információk: A Pöstyénről Nagytapolcsány felé vezető úton érjük el Nyitrabajna helységet. A sáncvárhoz a települést északi irányba hagyjuk, a helységen kívül az első kereszteződésben balra, nyugati irányba fordulunk (a feliratok szerint hétvégén engedélyezett a gépkocsival való behajtás). Ezen az úton kb. 4 km után találjuk az útbaigazító táblát, a várhoz vezető erdei utat.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció