Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Ószombat - SobotišteSzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Ószombat – Sobotište
Vármegye: Nyitra
Ország: Szlovákia
Régió: Felvidék
Helységnév 1: Ószombat
Helységnév 2: Sobotište


Leírása:
Egy 2006-os szemleút tanúsága szerint a XVII. század elején, eredetileg reneszánsz stílusban emelt főnemesi várkastély a többszöri átépítések után napjainkban egy téglaalap alakú, kétszintes épület képét mutatja, a középső homlokzatánál kiugró harmadik szinttel. Az eredetileg felvidéki reneszánsz pártázatú díszítéssel ellátott tetőt napjainkban barokk stílusú manzárdtető fedi. Az egykori főúri objektum két oldalát egy-egy kisméretű sokszögű torony erődíti, egyedül ezek maradtak meg az eredeti védőműveiből, míg az évszázadok alatt lebontott többi részeinek nyomait {lőréses külső kőfal és vizes árok} csak egy régészeti feltárás tudná a napvilágra hozni. 
Megközelítése:
Szlovákia Ny-i területén, Nagyszombat {Trnava} városából induljunk el ÉNy-i irányban az 51-es számú főútvonalon egészen Szenice {Senica} helységéig. Innen vezet egy mellékút ÉK-i irányban a Ószombat {Sobotište} faluba, ahol a Főtéren emelkedik a teljes épségben lévő, most községházaként használt épület. 
Története:
Az egykorú források szerint 1636-ban emeltette a környékbeli területeket birtokló Nyáry Lajos gróf az akkoriban uralkodó késő-reneszánsz ízlésvilág formái szerinti elkészített várkastélyt, ami a továbbiakban családjának és a szolgaszemélyzetnek adott szállást. Az 1645-ben felvett inventárium {leltár} szerinti állapotában egy négybástyás, vizes árokkal övezett és felvonóhíddal védelmezett nemesi épületet kell elképzelni. Nem ismeretes a várkastéllyal kapcsolatos katonai esemény {ostrom}, ami inkább csak kisebb lovasportyák támadása ellen tudta hatásosan megvédelmezni a benne élő földbirtokos nemesi famíliát. A háborús idők elmúltával a földesurai barokk majd a klasszicista ízlésvilág szerint alakítatták át az évszázados falakat. Lebontották a külső védelmi vonalát is. 1880-ban a felvidéki erődített helyeket bejáró Könyöki József pozsonyi tanárember felvázolta az ószombati várkastély alaprajzát, ami egy vizes árokkal övezett, négyszögletes épülettömböt ábrázol. Ha pontos Könyöki felmérése, akkor 1880 után közelebbről ismeretlen időpontban bontották le a várkastély három épületszárnyát, csak a Főtér felöli oldalt hagyva meg. Az 1900-as évek elején kiadott Borovszki-féle könyvsorozat Nyitra vármegyét bemutató kötete szerint ekkoriban Kuffner Károly földesúr tulajdonában állt az épület, de az állami elemi iskola és a kisdedóvó működött a falai között. 1976 --1982 között a műemlékvédelmi szakemberek keze munkája nyomán megszépült az egykori nemesi várkastély. Napjainkban {2006} teljes épségben emelkedik Ószombat {Sobotiste} község belterületén. Benne jelenleg a községi önkormányzat működik, így tehát az állagvédelme megoldott.

 
Irodalom:
Burgen und Schlösser Slowakei {1990} német nyelvű ------------------------------------- 178. old.
Csorba - Marosi - Firon: Vártúrák kalauza III. {1983}----------------------------- 141.-- 142. old.
Kőnig Frigyes: Várak és erődítmények a Kárpát-medencében {2001}--------------------- 329. kép
{Szatmári Tamás} 

GPS: É 48° 43.875 (48.731251)
K 17° 24.354 (17.405893)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció