Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Tótmegyer - PalárikovoSzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - őrtorony

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Tótmegyer, őrtorony

A délnyugat-szlovákiai Tótmegyeren 1972-ben kezdték meg a halom felmérését. Csúcsa elérte a 119 méteres tengerszint feletti magasságot, és 40 méter átmérőjű volt. Körülötte árkot építettek. Ma már nyoma sincs, mivel az akkori  kutatás végeztével úgy döntöttek, hogy a földdel egyenlővé teszik ezt a halmot. Kicsit mélyebbre kerültek a török ​​időkből származó sírok, valamint test nélküli koponyák. Alattuk három kelta sír feküdt. Férfi, nő és gyerek. 

Az egész halom titokzatos. Létrehozásakor senkit nem temettek el benne.

A bronzkorban tolvajok törtek be a halomba, de feltehetőleg nem vittek el semmit, a cél a temetőhalom szentségtelenítése volt.

Csaknem ezer évig nem történt semmi. Aztán a kelták jöttek a halomhoz. A halom tövében három nagy, alul fával bélelt sírgödröt ástak, ebbe egy férfit, egy nőt és egy gyereket helyeztek el. A férfi sírjába női ékszereket és jogart tettek. A gyerek is gazdagon megajándékozott és fiúruhába öltöztetett volt. 

A halom tetejére közel ötszáz év elteltével a téglatoronyot, őrtornyot építettek, melynek korát I. Ferdinánd 1557-ből származó érmének köszönhetjük. Ettől a toronytól nem messze házak, gabonagödrök mellett temető is volt.

Pusztulása feltehetően a 16.-ik század végére tehető.

GPS: É 48° 3.889 (48.064812)
K 18° 4.317 (18.071943)

Információk: a halmot teljesen szétszántották, helyét kevés tégla és cseréptöredék jelzi. Megközelítése a tótmegyeri vasútállomás mellett elhaladó földúton lehetséges.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció