Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagyradna - Veµká HradnáSzlovákiaFelvidékTrencsén történelmi vármegye - Garadna

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Nagyradna - Garadna vára

A szláv ‘garadna’ várhoz tartozót jelent. Ilyen értelemben ismerjük az abaúji Garadna községet, vagy éppen a jelenleg Miskolchoz tartozó Garadna-völgyet. A történelmi Trencsén megyében is van egy a középkorban Garadnának, jelenleg pedig Nagyradnának (szlovák:  Veľká Hradná) nevezett falu.

Utóbbi területén 1329-ban kő templomot és várhelyet (locus castri) említ Hontpázmány nembeli Pogány István birtokán egy oklevél. Kiváló történészek felvetették, hogy azonos lenne egy 1275 körül név nélkül említett, szintén a Pogányok birtokában volt várral. Ez azonban kevésbé valószínű, ugyanis az inkább a szomszédos Bánruszkócon (Ruskovce) volt.

Az 1329-es adatból persze nem derül ki, milyen régen volt használaton kívül a  garadnai várhely. Komoly fejtörést okoz ugyanis, hogy a Könyves Kálmán által 1110 körül szervezett nyitrai egyházmegye egyik főesperességét éppen Garadnáról nevezték el. Ez a tény valamiféle közigazgatási, térségbeli központot feltételez a településen.

Lehetséges, hogy az itteni várról nevezték el a falut várhoz tartozónak, melyet a helyi lakosság egyszerűen “a” várnak tartott? (megjegyzem Vas megyében is a helyi németek a megye legjelentősebb korai várát, Pinkaóvárt szintén nemes egyszerűséggel csak Burg néven ismerik).

(...)

Korai – szlovákokkal közös – történelmünk egyik érdekes kérdéséről van szó. Egy szláv lakosság által elnevezett, nyilvánvalóan 1100 előtt létezett várról! Ennek egykori központi szerepkörét csak korai egyházkormányzati jelentősége őrizte meg az egyik főesperesi stallum neveként.

https://djnaploja.wordpress.com/2016/01/19/garadna-vara/

GPS: É 48° 46.046 (48.767441)
K 18° 8.971 (18.149517)

Információk: a vár a település keleti részén, a főút főlé emelkedő dombon kereshető fel. Az Ék-re forduló út kanyarulatából földút indul keleti irányba, ezen 10 perc alatt érhetünk a várterületre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Örvény-Templomdomb
TiszafüredÖrvény-Templomdomb
Keresési előzmények
Nagyradna - Garadna