Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kaszanagyváralja - Košecké PodhradieSzlovákiaFelvidékTrencsén történelmi vármegye - Kasza

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Kasza / Košeca vára

KASZA / Košeca várának romjai Kasza községtől keletre egy kopár hegyen állnak. A várat az Árpád-korban Zsámboki Smaragd ispán birtokolta, utána sokáig királyi vár volt. Mátyás király 1467-ben Magyar Balázsnak adományozta, aki megosztotta vejével, Kinizsi Pállal. A birtok 1493-ban a Szapolyai családra szállt, ők 1526-ban Petróczy Pálnak zálogosították el, aki később I. Ferdinándtól a tulajdonjogot is elnyerte. Egyik utóda, Petróczy István részese volt a Wesselényi-összeesküvésnek. Azt tervezte, hogy a menyasszonyáért Spanyolországba induló I. Lipótot elfogja, Kasza várába viszi, s a király csak egy alkotmánylevél aláírása után nyeri vissza szabadságát. A fantaszta terv azonban napvilágra került, és a császári csapatok Heister vezényletével megostromolták Kasza várát. A várba zárkózott Petróczyt, valamint a két Thökölyt, Istvánt és Imrét kimenekítették az ostromgyűrűből, és Likava várába vitték. Az őrség szabad elvonulás mellett megadta magát. Ezt követően a várat a császári csapatok földig rombolták. A várhegy alatt fekvő Kaszakisváralja (korábban Kis-Podhrágy) / Malé Košecké Podhradie jelentéktelen község volt a 19. század közepén, 550 szlovák anyanyelvű lakója volt.

Bibliográfia: Fekete Nagy, Kerekes, Kristó, Lovcsányi, Mednyánszky 1844, Mednyánszky 1981, Pechány

 

GPS: É 48° 58.546 (48.975765)
K 18° 18.459 (18.307655)

Információk: Kasza várához a zöld turistajelzésen juthatunk el Kaszakisváralja településről.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció