Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kekic Draga - Kekić DragaHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Zsumberk vára, Ó-Zsumberk (Stari grad Žumberak, Sicherberch)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Zsumberk vára (grad Žumberk / Stari grad Žumberak) – Zágráb vármegye

A vár leírása:

A várat a közelmúltban tárták fel, ami alapján a következőképpen nézett ki: a vár egy négyszögletes lakótoronnyal rendelkezett, amit a fennsíkot övező várfallal vettek körül. Érdekes, hogy a torony nem támaszkodik az övező falaknak, hanem egymagában állt. a Torony előtt, de a falakon kívül, egy szabályosan keletelt, eleinte egyhajós, majd két oldalhajóval kibővített kápolna állt.

A vár rövid története:

A várat, mint Sicherberch említették meg már a 9. században. A 12. században a nemesi Sichelbergek tulajdonában volt, akikről a hegység is a nevét kapta. A 14. században a Habsburg hercegek tulajdona volt, akik nem sokkal később felhagyták. A várfalak végében 1993-ban restaurálták a Szt. Kereszt kápolna romjait.

Források:

Čaplar, Alan: Panonska Hrvatska, Zagreb, 2002. Poljak, Željko dr.: 50 nejlepših Planinarskih izleta u

Hrvatskoj, Zagreb, 2000.

Szabo, Djuro: Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji, 1920. Zagreb.

Fordította és összeállította: Szatanek József
GPS: É 45° 45.499 (45.758316)
K 15° 25.136 (15.418927)

Helye és megközelítése: Jasztrebarszó települését délnek hagyjuk el, majd kb. 8 km után, Vrh falunál jobbra, Guci települése felé fordulunk el. A településen áthaladva, Krašić településénél, rátérünk az 505-ös európai útra. A településen északi irányban haladunk át, majd 10 km után, Kostanjevac falunál balra fordulunk ( Dolnji Oštrc, Tupčina, Reštovo, Kovači) Sošice falu irányába. Kb. 12 km megtétele után érkezünk Sošice faluba. A falun északkeleti irányban haladunk át Sopot településéig. Sopot településének végében, egy kápolna mellől, egy erdei út halad Kekić Draga hegyi falva felé, ahonnan jobbra, kb. 20 percnyi gyalog út után érhetünk fel a zsumberki vár romjaihoz, mely egy magányos, kúp alakú hegyen található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció