Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Végles - VígľašSzlovákiaFelvidékZólyom történelmi vármegye - Őrtorony

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Végles, őrtorony

Végles (Vígľaš) községtől délre, 1 km-re, a Šamilovec-hegyen valaha őrtorony állt, melynek alapfalai ma is láthatók. A torony építése Végles várának közelében a 16. század második felében vált szükségessé, miután a törökök 1554-ben elfoglalták Füleket, és állandósuló portyáikkal Zólyom vármegyét dúlták.

A Véglestől délre elhaladó középkori utat, mely a Krivány felől vezetett a Samilovec-hegy horpadásán keresztül a Szalatna (Slatina) - patak bal partján Észak-Nógrád felé, a török rablócsapatok elleni védekezésül gyakran kivágott fatörzsekkel és gallyakkal torlaszolták el. Az eltorlaszolt út miatt a bányavárosok panaszkodtak, hogy a Véglesen túli területekről nem tudnak élelmiszert beszerezni.

Mivel Végles várából az utat nem lehetett sem belátni, sem megvédeni, ezért Dersffy István főkapitány a vártól nem messze, a hegyfokon egy katonákkal megrakott őrtornyot akart építtetni, melyről a fontos útvonal jól szemmel tartható. Több levelet írt a városoknak 1568. tavaszán ebben az ügyben, de azok vonakodtak e célra pénzt áldozni.

I. (Habsburg) Miksa magyar király engedelmességre intette a bányavárosokat, mire azok szegénységükre hivatkoztak, és abbéli félelmükre, hogy a török elfoglalhatja a tornyot, és onnan veszélyeztetheti őket. A király ekkor úgy döntött, hogy átvállalja az építési költségeket, Selmecbánya, Besztercebánya és Körmöcbánya azonban még mindig tiltakozott. Úgy érezték, nem szolgálja javukat a torony, és továbbra sem kívántak semmiféle támogatást nyújtani hozzá. 1573-ban még mindig vitáztak az őrtorony építéséről, az ezt követő egy-két évben azonban a torony mégis elkészült. Az utat ezután 30-40 fegyveres vigyázta, egészen a török idők végéig. Az építmény az 1600-as évek utolsó harmadában pusztult el.

A torony helyreállított alapfalait a véglesi-vár kapujának közeléből induló földúton kereshetjük fel, mely D-i irányban az erdővel borított Šamilovec-hegyre vezet.

A hatszögletű torony belső átmérője 8 m, fala kb. 1 m magas. Eredeti falvastagsága 1 m, a helyreállításkor az alapfalra felhúzott ráfalazás azonban csak 80 cm vastag. A toronyromtól 10 m távolságban, a D-DK-DNy-i oldalon kb. 4 méter széles és 1 méter mély védőárok maradványa húzódik. Az ÉNy-É-ÉK-i oldalon az ároknak már csak a torony felőli pereme észlelhető, a többi elpusztult. A torony bejáratának helye ma nem látható. Egykor valószínűleg magasabban lehetett, mint a helyreállított falmagasság.

GPS: É 48° 33.261 (48.554344)
K 19° 17.871 (19.297848)

Információk: A torony helyreállított alapfalait a véglesi-vár kapujának közeléből induló földúton kereshetjük fel, mely D-i irányban az erdővel borított Šamilovec-hegyre vezet.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció