Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Dérföld - Dörfl im BurgenlandAusztriaBurgenlandSopron történelmi vármegye - Burgstall

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Dérföld (Dörfel), Burgstall

Dérfalu (Dörfl im Burgenland) Felsőpulyától 3 km-re délnyugatra a Répce partján fekszik. Napjainkban Répcekőhalom (Steinberg) mezőváros északi településrésze. A falu melletti, a Répce folyó kanyarulata által övezett dombság legészakibb csúcsát „Burgstall”-nak nevezik.

A vár a falu templomától légvonalban 750 méterre délre eső magaslaton helyzkedik el és formája alapján nem egy tipikus sáncvárat (Hausberganlage) mutat. Megközelíthető a faluból a Répce hídján átkelve szerpentinszerűen kanyargó gyalogúton. A várhegy tszf. magassága 345 méter, amely 70 méteres lejtőkkel ereszkedik a Répcéhez.

A vár ovális belső területe 18 x 12 méter. A védett terület nagysága 0,02 ha. Védművek csak az É-on a Ny-on és a K-i oldalon vannak. A D-i oldal jelenlegi állípotában védelem nélküli. D-Ny-tól D-K-ig egy 10-12 m széles terasz, talán az egykori árok helyét jelzi.. A 2023 tél végi bejáráskor a vár területét jól áttekintheő erdő borítja. A belső rész legmagasabb, északi pontján fakereszt van felállítva.

A várhelyen 1902-ben ásatás volt, de nem ismerünk adatokat a feltárásról. A Burgstall vázlatos felmérési rajzát Szabó Tibor készítette el 2003-ban.

A vár keletkezésének ideje nem ismert, írásos források nem említik. Formai jegyei alapján a 11-12. századi használata feltételezhető. Itt lehetett a székhelye a 12. sz.-ban a Répcekőhalom urának nevezett nemesnek.

Az írásos források Dérföldet 1390-ben "Derphul" néven említik először. 1397-ben "Poss. Derphel" volt a neve és Léka várának tartozéka volt. 1411-től a Kanizsaiak birtoka.

Megemlítendő, hogy a település egykori kastélyát a Nádasdyak titkára Szentgyörgyi Gábriel építtette 1592-ben. 1695-ben Thököly Mária renováltatta. 1763-ban a herceg Eszterházy családé lett. A kapuív fölött egy fülkében Mária szobor volt felállítva. A falazat magasan a tető fölé ért és két ablakszerű bemélyedésben szentek szobrai álltak. A falkorona reneszánsz jellegűen kiképzett.

1945 után az erősen romos kastélyt végűl 1951 és 65 között egy csekély maradékig elbontották. A kastély a Burgstall-tól mintegy 400 méterre északra, a falu templomától pedig 300 méterre délnyugatra helyezkedett el.

Források:

Harald Prickler: Burgen und Schlősser im Burgenland 1972. 173.,
Schad'n 1950. 23-24.
Dénes József gyűjtése és szóbeli közlése

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 29.003 (47.483383)
K 16° 28.289 (16.471491)

Információk: Dérfalu (Dörfl im Burgenland) Felsőpulyától 3 km-re délnyugatra a Répce partján fekszik. Napjainkban Répcekőhalom (Steinberg) mezőváros északi településrésze.

A falu melletti, a Répce folyó kanyarulata által övezett dombság legészakibb csúcsát „Burgstall”-nak nevezik.

Megközelíthető a faluból a Répce hídján átkelve szerpentinszerűen kanyargó gyalogúton. Vagy a Répcekőhalom irányából északnyugati irányba haladó földutakon, amely száraz időben egészen a várhelyig jól autóval is jól járható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció