Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KéthelyMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Fancsika

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

A falu felett nyugat felé emelkedo dombhatáron, az egykori izraelita temetoben találjuk a XVI. századi kis vár árkait és sáncait. A falu története a XIV. századtól ismert , végvára azonban csak 1555 után épült. Ebben az évben foglalták el ugyanis a törökök Somogy megye déli és középso részét, aminek hatására a megye megmaradt északnyugati szögletében, valamint a szomszédos Zalában minden katonailag hasznosítható helyet megerosítettek. 1566-ban, Szigetvár elestének hírére Kéthely várát orsége felgyújtotta és elmenekült. Tahy Ferenc kanizsai fokapitány és utóda, Thury György, a kanizsa körüli kis várakkal együtt újjáépítette. 1588 oszén a törökök több más kis végházzal együtt felégették és elpusztították.

A négyszögu erodítmény - négy sarkán egy-egy rondellával, körülötte mély árokkal, ezen kívül földsánccal - palánkvárnak épült. Jellegzetes példája azoknak a kis erodítményeknek, amelyek százával álltak a nagyobb várak alkotta végvárvonal elott, hogy feltartsák a 150 éven át meg-megújuló török hódítást.

GPS: É 46° 38.996 (46.649933)
K 17° 23.139 (17.385651)

INFORMÁCIÓK: Kéthely nyugati szélén levõ hidroglóbusz tövében található a vár.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció