Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Fertőfehéregyháza - DonnerskirchenAusztriaBurgenlandSopron történelmi vármegye - Roj, Roy, Rovo

  • Történelem


Fertőfehéregyháza-Donnerskirchen

Roj (Roy, Rovo, Rowo, Raw, Row) (Eisenstadt-Umgébung)


1355-ben Petheau von Kolon megtiltotta birtokrész vásárlását a roji várban Beled von Grosshöflein-nek. 1375-ben a járásbíró Jacob de Sceptus Trochman von Zazlop-ot (Oszlop) beidézi Johann von Rov uradalmának elpusztítása miatt. 1382-ben Zsigmond elrendelte Kanizsai Miklós bejegyzését Row falu és a vár tulajdonába. A Kanizsaiaktól a kismartoni (Eisenstadt) minorita kolostor többek közt a Roj-i várat is megkapta ajándékba. Utoljára 1457-ben hallunk Rowo-ról. Akkoriban, mint a szarvkői (Hornstein) Zarkow várának tartozéka Pottendorfer von Eberfurth-nak adták zálogba. A várat 1409 körül lerombolták.

A vár fekvéséről megoszlanak a vélemények. A legvalószínűbb az, hogy a vár a mai Stotzing-ben állhatott és a hozzá tartozó helység a csatlakozó mélyedésben feküdt. Ezt egy festmény a Stotzinger-i templomban csak megerősíti, amin a templom és a kolostor az 1683-as lerombolás után, valamint egy várrom látszik a templom fölött.

Zimmermann azonosította Raw helységet a Stotzing-gel szomszédos legelőn (in der Au), amely feltételezést különböző megfontolások támogatnak.

Az újabb kutatások (Ratz) eredményei, amelyek még nem kerültek publikálásra, a várat alapos indokkal a Fertőfehéregyháza (Donnerskirchen) erdejébe helyezik.


forrás: Harald Prickler: Burgen und Schlősser im Burgenland (ford.: Jakab József)

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció