Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Borbolya - WalbersdorfAusztriaBurgenlandSopron történelmi vármegye - Vár

  • Történelem


WALBERSDORF - BORBOLYA


Részlet az alábbi munkából:


DIE GÜSSINGER Beiträge zur Geschichte der Herren von Güns/Güssing und ihrer Zeit (13./14. Jahrhundert)

Technische Leitung: Rudolf Kropf und Wolfgang Meyer /Eisenstadt, 1989/

In: Wolfgang Meyer: DER BURGENBAU ZUR ZEIT DER HERREN VON (GÜSSING) - GÜNS IM HEUTIGEN BURGENLAND 

232. old.

(ford.: Jakab József)


Az erődítés a mai temető területén található egy tipikus völgyszéli helyzetben. Az 1929-es “Heimatkundlichen Fragebögen” (Helytörténeti kérdőívek) arról a népi hagyományról ad hírt, hogy “a temetőnél korábban egy templom és néhány épület állt” és K. Kaus Nagymarton régészeti topográfiai helyzetfelmérésében beszámol arról, hogy Délre a temetőtől középkori cseréptöredékeket találtak.1

Az erős ostromokat kiállt nagymartoni vár közvetlen közelében feltételezhető, hogy ezt a kis erődítést - a hadijelentésekben ennek semmi nyomát nem találni - megszállták vagy egyszerűen feladták.

A vár képéről csak feltételezéseink lehetnek a terepalakulatok alapján. A legnagyobb valószínűség szerint, a vár egy kissé megemelt középművel volt ellátva, míg az alig emelkedő mögöttes terület leválasztására a gerincet egy árokkal vágták át, ami az alapanyagot szállította a középmű megemeléséhez (hasonlóképpen, mint Óbér és Felsőlövő esetében).

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció