Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KisgyőrMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén vármegyeBorsod történelmi vármegye - Alsó-Kecskevár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Alsó-Kecskevár

A várat minden lakott helységtől távol, nehezen megközelíthető helyen építették. Az erődítést Kisgyőr község központjától nyugatra 5,5 km-re, a Felső-Kecskevár nevű hegytől D-DK-re kinyúló, különálló hegycsúcsán találjuk. Az Alsó-Kecskevár nevű hegy 490 m tengerszint feletti magasságú, az alatta kanyargó völgyek felett a relatív magassága 150–200 m körüli. A meredeken kiugró hegycsúcs sziklás, kőgörgeteges felszínén árok, vagy sánc nyoma nem található. A rendkívül meredek hegyoldal ezeket feleslegessé tette. A Felső-Kecskevárhoz átvezető hegynyereg több mint 30 méterrel alacsonyabb szinten van.

A sziklacsúcs tetején egy kb. 30 × 20 méteres platón építették meg a várat, melynek kerítő fala részben még ma is áll. Az 1 m vastag, helyenként 1,5 m magas falmaradványból szabálytalan öt- vagy hatszögű, hosszúkás védett terület rekonstruálható. Belső területén épületnek nem látni nyomát. A teljesen lekopott talajon leletanyag nem került elő.

A várat Fényes Elek, majd Kandra Kabos említi. Bartalos Gyula mint „pogányvárat”, Gerecze Péter mint földvárat ismeri, Borovszky Samu szláv építménynek tartja, Szendrei János pedig szintén pogányvárnak, illetve földvárnak nevezi.

A vár szintvonalas felmérését 1970-ben Ráksi Miklós és Matlák Sándor készítették el. A középkori eredetű várra okleveles adatot nem ismerünk, a vár területén korhatározó leletanyag nem került elő. Nováki Gy. és Sándorfi Gy. a vár helyének megválasztása és alaprajza alapján feltételezik, hogy az a tatárjárás után épült.

Forrás:

Nováki Gyula – Sárközy Sebestyén – Feld István: Borsod-Abaúj-Zemplén megye várai az őskortól a kuruc korig
A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 0.635 (48.010582)
K 20° 36.946 (20.615767)

Információk: A Sály felől észak felé tartó erdei (aszfaltozott) útat, kb. 4 km távolságra keresztezi a "Kék +" turistajelzésű út. Innen cirka 1,2 km, fél órányi könnyű túra után érünk ahhoz a helyhez, ahol le kell térni a jelzésről bal felé.

Innen kb. tíz percnyi, kissé meredeken haladó kapaszkodás után érünk fel a romhoz.

Bekénypuszta irányából is megközelíthető a vár, melyet szintén a "Kék +" jelzésen haladva, illetve arról letérve, a már jelzett módon érhetünk el. Úthasználati engedélyt ( 500 Ft.-/nap ) a bekénypusztai Turisztikai Látogatóközponttól lehet kérni, mely egyben szálláshely is! Tel: 46/390-198, 30/535-1257

Bár az erdészeti utakon autóval csak engedéllyel lehet közlekedni, mindkét irány nyitott a kerékpáros közlekedés előtt. Kisgyőr és Sály településekről a várig a szintemelkedés kb. 300 méter. A várhoz vezető oda vissza út kb. 12-14 km  távolságot jelent.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció