Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sirova KatalenaHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös vármegye - Zuha Reka

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
ZUHA REKA, Sirova (Suha) Katalena
 
Elhelyezkedése:
 
Szirova Kataléna falu templomától délre, a Grmulicának (am. bozótos) nevezett termékeny síkságon, egy nagy település nyomai figyelhetők meg. Ennek közepén, biztos, hogy egy kör alakú, kettős, de lehet, hogy hármas árokkal övezett erősség állt, ám magának a várnak, manapság csak az alig sejthető maradványai figyelhetők meg. Az itteni földek szántásakor, XV. századi keramikákra leltek. Ettől a térségtől keletebbre, a vasútvonaltól nem messze, egy magaslat található, mely biztos, hogy valamiféle védőtorony, vagy hasonló maradványa lehetett. A valamikori murvás római út, ettől a a völgytől északabbra haladt el.
 
A vár neve és múltja:
 
A Kataléna elnevezés, mely a Szirova mellett a Szuha nevet is viseli újabb keletű. Lehetséges, hogy a magyar Katalin névből eredeztethető, vagy a Szt. Katalin kápolna nevéből. A település ősi neve a Suha reka (Szuha-száraz, vagy kiszáradt folyó) volt, amit Mosinhe várának (a mai Šandrovac) birtokhatárainál említettek meg először. Az 1293-as esztendőben, Musinai Henrik bán ajándékozta Kristóf fiai, Péter és Iván ispánoknak. Eme birtok határai, a ma is létező topográfiai neveknél haladt el, mint pld. Meglich, a mai Maglenči földek végében, aztán Kataléna tájékán, mely akkoriban a Mušinjiakhoz tartozott, stb. Zuha reka tulajdonosa akkoriban Belus fia István volt. A falunak ez a neve hamarosan feledésbe merült, a település elpusztult és csak 1581-ben kezdték a helyiséget említeni, mint Kataléna, lehetséges, hogy egy Katarina, vagy ahogy említettük Katalin nevezetű tulajdonosa után. Ez a helyiség is 1700. körül kezdet újratelepülni, mint a közeli Kozarevac, Prugovac, stb.
 
1789-ig a kloštar podravski plébániához tartozott, ekkor Maksimilijan Vrhovac püspök az újonnan alapított kozarevaci plébániához csatolta és ma is annak filiája. Trianonig Belovár-Kőrös vármegye Szentgyörgyi járásához tartozott. Az 1860-as esztendőben 33 portája és 360 lakosa volt.
 
ADATOK:
 
A várhelyet beazonosította: 1966. VI. 9-én, Ivan Sever és Zvonko Lovrenčević.
 
FORRÁSOK:
-         CD VII. No. 110. p. 130. 1293. év,
-         CD XII. No. 45. p. 81; 1358. év (Katarina)
-         Lopašić: Starine XIX. 46, 887 oldal; 1581. év.
-         Sabljar: Miestopisni riečnik (Helynév szótár) 
 
Forrás: Lovrenčević, Z.  (1985),  Srednjovjekovne gradine u Podravskoj regiji, "Podravski   zbornik", 85: 168-199, Zagreb. /Fordította: Szatanek József/
GPS: É 45° 57.414 (45.956898)
K 17° 3.691 (17.061518)

Információk: Suha Katalena falu Horvátországban Kapronca-Körös megyében. Közigazgatásilag Szentgyörgyvárhoz tartozik. A falu Szentgyörgyvártól 12 km-re délre a Bilogora-hegység északi lejtőin fekszik.

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
14NovSzilaspogony - Kis-kő
13NovKrasznahorka - Vár
01NovSzibiel - Vár
31OktTarján - Vár
14OktSopronkeresztúr - Nádasdy várkastély
11OktVilonya - templom
10OktSzihalom - Árpádvár
Ajánlott látnivalók
Gradina
VrebacGradina
Várbérc
SzuhaVárbérc
Keresési előzmények
Sirova Katalena - Zuha Reka