Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Grabovnica Tremiscse - GrabovnicaHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

GRABOVNICA

Grab ispán, 1372. év.

 

Elhelyezkedése:

            Kloštar Podravinski településétől északkeletre, Dinjevci és Mala Črešnjevica falu között található Grabovnica falva. A települést egy alacsonyabb és termékeny dombhátra emelték, melyen helyenként, nagyobb homokrétegek is megfigyelhetők. A falu északi része és a 130-as magaslati pont között található egy Hátnak (Hat) nevezett, homokkal fedett domb. Ezen a vidéken is átvezetett a Ptuj-Eszék, illetve Poetovio-Mursa közti római út, mely jelenleg is megfigyelhető az innen nem messze lévő Lipinai-Kladinai határban.

 

A várhely neve és múltja:

            Ennek a településnek az eredetéről, nevének jelentéséről és lakosairól szinte semmit sem tudunk mondani. Csak egy legenda létezik róla, miszerint itt sok-sok évvel ezelőtt egy gyertyánfa (grab) erdő állt, és hogy a falu is innen kapta a nevét.

            Az azonban kevéssé ismert, hogy még 1094-ben, amikor László magyar király több, ekkoriban jelentős főúrral Horvátországba látogatott, a kíséretében megemlítettek egy GRAB nevű sümegi (? šimečki) ispánt is. Ez a név a Dráva mentén, 1372-ben jelent meg újból, amikor is Gorbonuka-Korbonuka (ma Kloštar Podravinski) várának tulajdonosa, Gorbonukai Miklós volt. Az ő fiai pedig, Grab és István voltak, akik e vidéken képviselték a királyt. Grab ezután megörökölte a mai Dinjevci falutól délre eső földeket és itt egy várkastélyt emeltetett, mely körül egy falu fejlődött ki, amit az ura után – Grabovnicának (am. Grabfalva) neveztek.

            A török háborúk idején a falu lakosai vagy a közeli őserdőkbe menekültek, vagy átszöktek a Dráván. A várat pedig a törökök lerombolták, majd a homokviharok befútták. A törököknek az erről a vidékről való kitakarodása után, ez 1650. után következett be, a lakosság visszatért és újból felépítette a jelenlegi alakjára az itteni falvát. A házaikat gyakran a Hát dombból elszállított homokkal építették fel. Ilyen alkalmakkor a Háton találtak téglákat, csontokat és edénydarabokat is. Egy az 1970-es évek végén végrehajtott részletesebb ásatás, itt egy középkori vár, illetve nemesi várkastély létezését mutatta ki, melyet valószínűleg Grab ispán emeltetett. Emellett az is kiderült, hogy a várkastélyt kettős, vagy hármas sánc vette körül, melyeknek csak jelentéktelen nyomai maradtak fenn.

            Miután a 18. században ez a vidék is a katonai határőrvidék irányítása alá került, a falu közepére egy nagyobb épületet építettek, mely 1775-től, a határőrtisztek szállásául szolgált. Ebben az épületben született 1818. III. 7-én (vagy 19-én) a nagy költő, Petar Preradović, Ivan Preradović nyugállományú tiszt és a Veliki Grđevci származású Preradović, született Pelagija Ivičić fiaként.

 

FORRÁSOK:

-         dr. Srkulj, Stjepan: Izvori za hrvatsku povijesti (A horvát történelem forrásai, IV. Zágráb, 1910. 23. oldal, 1094. év),

-         CD –Smičklas: XIV. kötet, No. 307. p. 416. 1372. év, Rácsa

 

A várhely beazonosításában közreműködött:

Anđela Grbačić, Krupski, született Zdenka Grbačić és Antun Krupski, đurđevaci professzor.

    

Forrás: Lovrenčević, Z.  (1985),  Srednjovjekovne gradine u Podravskoj regiji, "Podravski   zbornik", 85: 168-199, Zagreb. /Fordította: Szatanek József/

GPS: É 45° 56.296 (45.938271)
K 17° 10.419 (17.173656)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció