Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SedlaricaHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

FARKASFEULDE

Egy várhely Sedlarica falu mellett

 

Elhelyezkedése (Helyszíni vázlat nélkül):

            Farkasfölde várát, mint más környékbeli, középkori várat, egy meredek dombra (227-es magassági pont), Sedlarica falu déli része fölé emelték. A közepe ennek az erősségnek ovális alakú, köré ugyanolyan alakú kettős védőárkot ástak. A várhely első sáncának északi oldalán egy kisebb kiterjedés van, melyen valaha egy épület, őrgóré, híd, vagy hasonló állhatott. A vár völgyből felvezető útja a keleti oldalon található

            A vár ilyetén alakjából következik az a feltételezés is, ez a hely, illetve a hegy csúcsa szolgálhatott védelmül, de az is lehet, hogy kultikus célokat szolgál még a 13. század előtt.

            Magán a középső földhalmon, egy nagyon kevéske 14. századi keramikára és némi régi tégladarabra leltek.

 

A várhely neve és múltja:

1.             Az 1317-es esztendőben, Prodavízi Datian fia Farkas várának birtokhatárainál említették meg. Ezt a várat Joakim fia Tamás kapta meg egy Churla nevezetű nemestől. A további adatok a Farkasfiakról nagy szerények. Azonban az apjuk szomszédjai, Moys ispán leszármazottjai voltak, akik igen nagyhatalmú és tehetős emberek voltak a 13. században, sőt azt is fel lehet tételezni, hogy ma még nem ismert módon, ők ragadták el az itteni birtokot, hogy ilyetén módon is kikerekítsék a javaikat.

2.             Azonban, az 1358-as esztendőben, az itteni vár és tartozékai a földjeivel együtt, az említett Moys ispán fia, Michael leánya, Katalin birtokában volt, aki fivérétől, Istvántól kapta saját tulajdonába. A vár társtulajdonosa a férje, Megerychei (ma Međurača) Mihály fia György volt. Farkasföldekörül, Moys fia Mihály és a fia Iván, valamint a már említett Katalin leánya birtokai voltak megtalálhatók. Aztán a szomszédban voltak birtokai egy másik Moys finak, Sándornak a fiaianakGeorgijnakMoysnak és Miklósnak is.

 

Farkasfölde birtokhatárai:

-         Északon: a római út Chresnewnél (Velika Črešnjevica)

-         Délen: Moys András és fiainak földjei

-         Keleten: Bakwa, Miklós nádor birtoka, továbbá a Glozva völgy (ma Gložiga)

-         Nyugaton: a hegyek közti régi út, mely az Otrovanski hegy irányába haladt és a 275-ös magassági pont.

 

A várhely beazonosítását végrehajtotta:

-         1980. IV. 6-án, Branko Prelčec, Marija Lelek, Vlado Lelek, Zvonko Lovrenčević,

-         1980. V. 30-án, Milan KruhekJanko JeličićZvonko Lovrenčević

 

FORRÁSOK:

-         CD V. No. 16. p. 565; 1270. év,

-         CD VII. No. 379. p. 461; 1317. év,

-         CD XII. No. 408. p. 538; 1358. év.

 

 

 

 

 

 

Forrás: Lovrenčević, Z.  (1985),  Srednjovjekovne gradine u Podravskoj regiji, "Podravski   zbornik", 85: 168-199, Zagreb. /Fordította: Szatanek József/

GPS: É 45° 53.111 (45.885189)
K 17° 11.340 (17.188999)

Információk: Sedlarica helység közepén indul Ny-i irányba egy kőzúzalékos út az üvegházakhoz. Az útkereszteződés Közelében parkoljunk. Innen indul egy földút D-i irányba a kiskert mellett, majd bemegy az erdőbe. Ezt kövessük, majd két kanyar után az út megszűnik. Innen már a gerincet kell követni, helyenként sűrű bozótoson keresztül, a várig.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció