Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Doroszlóbakva - TurnašicaHorvátországHorvát-SzlavónországVerőce vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

TURNAŠICA

Eccl. Sancti Bartholomei, 1334.

 

Elhelyezkedése:

            A mai Turnašica falu közepén, egy kb. 6-8 méter magas földhalom található, melynek átmérője kb. 30 métert tesz ki. Valaha, még a törökkor előtti időkben, mély árokkal és erős sáncokkal volt övezve, melyek még ma is megfigyelhetők a déli oldalon, máshol már nyoma sincs. A nyugati árkán ma egy út vezet keresztül, míg a földhalom tetején a Szt. Háromság templom található.

            A középkori dokumentumok nem tesznek említést erről a várhelyről, ennek ellenére a neve arra enged következtetni, hogy itt valaha egy toronynak kellett lennie, de az is lehet, hogy ez a torony a régi Szt. Ilona templom tornyát jelentette (Cvekan szerint), de éppúgy lehetett egy valamiféle nemesi udvarház, vagy őrgóré tornya.

            Mindenekelőtt azt kell megemlítenünk, hogy volt itt egy település már a római korban is. Tudniillik, mintegy száz méterrel ettől a földhalomtól, még ma is látható egy széles római út nyoma, mely a Poetovio-Mursa közti magisztrális útra emlékeztet. Magán a földhalmon pedig számtalan római korinak ítélhető keramikákra leltek, melyek származhattak a római településről is.

            Azután, csak a középkorban jött itt létre egy település, legalábbis a tégla és a keramikák alapján az ítélhető meg, hogy azok tipikusan késő középkoriak. Erre az időre már állhatott a Szt. Bertalan templom is, mely a török elleni harcok során pusztult el. Erről a templomról az 1501-es egyházközségi összeírásban találhatunk egy említést, amikor is a plébánosa egy bizonyos Ágoston volt három segédpappal.

            Egyházközségként Turnašicát, már 1741-ben megemlítették, amikor is a kegyura, Schaumburg-Lippe György herceg volt, az alapítója báró Pejácsevich Imre és mindketten verőceieik voltak. Az 1829-es esztendőben, 39 portája és 301 lakosa volt.

 

A várhelyet beazonosította:

1979. VII. 25-én, Miroslav Vukčević, Goran Jakovljević, Zvonko Lovrenčević

 

FORRÁSOK:

-         Paškal Cvekan: Od Kopačevaca do Pitomača (Kopácstól Ptomacsáig, Pitomača, 1978.)

-         Ludovico Nagy: Notitiae polit, geograph. Part regno Hungariae, Croatiae, etc. Budae, 1829.

-         Vinko Sabljar: Miestopisni riečnik (Helynév szótár, 1866.)

   

Forrás: Lovrenčević, Z.  (1985),  Srednjovjekovne gradine u Podravskoj regiji, "Podravski   zbornik", 85: 168-199, Zagreb. /Fordította: Szatanek József/

GPS: É 45° 53.290 (45.888168)
K 17° 13.244 (17.220739)
Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
14NovSzilaspogony - Kis-kő
13NovKrasznahorka - Vár
01NovSzibiel - Vár
31OktTarján - Vár
14OktSopronkeresztúr - Nádasdy várkastély
11OktVilonya - templom
10OktSzihalom - Árpádvár
Ajánlott látnivalók
Keresési előzmények
Doroszlóbakva - Vár