Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Doroszlóbakva - TurnašicaHorvátországHorvát-SzlavónországVerőce vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás
Doroszlóbakva, földhalom
 
Eccl. Sancti Bartholomei, 1334.
 
A mai Turnašica falu közepén, egy kb. 6-8 méter magas földhalom található, melynek átmérője kb. 30 métert tesz ki. Valaha, még a törökkor előtti időkben, mély árokkal és erős sáncokkal volt övezve, melyek még ma is megfigyelhetők a déli oldalon, máshol már nyoma sincs. A nyugati árkán ma egy út vezet keresztül, míg a földhalom tetején a Szt. Háromság templom található.
 
A középkori dokumentumok nem tesznek említést erről a várhelyről, ennek ellenére a neve arra enged következtetni, hogy itt valaha egy toronynak kellett lennie, de az is lehet, hogy ez a torony a régi Szt. Ilona templom tornyát jelentette (Cvekan szerint), de éppúgy lehetett egy valamiféle nemesi udvarház, vagy őrgóré tornya.
 
Mindenekelőtt azt kell megemlítenünk, hogy volt itt egy település már a római korban is. Tudniillik, mintegy száz méterrel ettől a földhalomtól, még ma is látható egy széles római út nyoma, mely a Poetovio-Mursa közti magisztrális útra emlékeztet. Magán a földhalmon pedig számtalan római korinak ítélhető keramikákra leltek, melyek származhattak a római településről is.
 
Azután, csak a középkorban jött itt létre egy település, legalábbis a tégla és a keramikák alapján az ítélhető meg, hogy azok tipikusan késő középkoriak. Erre az időre már állhatott a Szt. Bertalan templom is, mely a török elleni harcok során pusztult el. Erről a templomról az 1501-es egyházközségi összeírásban találhatunk egy említést, amikor is a plébánosa egy bizonyos Ágoston volt három segédpappal.
 
Egyházközségként Turnašicát, már 1741-ben megemlítették, amikor is a kegyura, Schaumburg-Lippe György herceg volt, az alapítója báró Pejácsevich Imre és mindketten verőceieik voltak. Az 1829-es esztendőben, 39 portája és 301 lakosa volt.
 
A várhelyet beazonosította: 1979. VII. 25-én, Miroslav Vukčević, Goran Jakovljević, Zvonko Lovrenčević
 
Források:

Paškal Cvekan: Od Kopačevaca do Pitomača (Kopácstól Ptomacsáig, Pitomača, 1978.)

Ludovico Nagy: Notitiae polit, geograph. Part regno Hungariae, Croatiae, etc. Budae, 1829.

Vinko Sabljar: Miestopisni riečnik (Helynév szótár, 1866.

Lovrenčević, Z.  (1985),  Srednjovjekovne gradine u Podravskoj regiji, "Podravski   zbornik", 85: 168-199, Zagreb.

/ Fordította: Szatanek József /

GPS: É 45° 53.212 (45.886864)
K 17° 13.103 (17.218378)

Információk: Turnašica település Verőcétől 15 km-re É-Ny-ra a Drávamenti-síkság szélén, a Bilo-hegység lábánál helyezkedik el. A falu közepén, egy földhalom található, melynek átmérője kb. 30 métert tesz ki. Napjainkban a földhalom tetején a Szt. Háromság templom található.

Valaha, még a török uralom előtti időkben, mély árokkal és erős sáncokkal volt övezve, melyek enyhe nyomai még ma is megfigyelhetők a déli oldalon, máshol már nyoma sincs.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!