Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Pavlovac - SzentpálHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös vármegye - Vár (Kolo)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás


RADOWAN-RADUAN-„SCT. PAULUS IN RADOWAN"
Pavlovac, Szentpál

Elhelyezkedése:
Szentpál (Pavlovac) falutól nem messze, a Csezme folyó és a csezmei vasútállomás között, a Roviški konaki erdőség délkeleti részén található, a Kolo-nak (am. kerék, kör) nevezett várhely. Egy tágas mezőn helyezkedik el, melyet a Csezma folyó vize, a szabályozása előtt, szinte minden évben elöntött. A „Kolo-nak” nevezett várhelynek, nagyon szabályos kör alakja van. A központi földhalom átmérője, kb. 40-50 méter, a belső sánctól egy kb. 7-8 méter széles árok választja el. A sánc előtt, a nyugati oldalon még egy árok van. Ám a keleti oldalon, teljesen jól megkülönböztethető módon még négy árok és négy sánc maradványai láthatók. Az északi és a déli oldalon is csak az egyetlen sánc áll a kettős árokkal körbekerítve. A vár déli oldalánál folyik el a Csezma folyó, melynek vizével valaha, eláraszthatták a vár egész védelmi rendszerét. A felszínen némi középkori kerámia figyelhető meg.

A várhely neve és múltja:
A Radován, mint férfinév, a legősibb horvát nevek közé számítódik. Ismert pld. egy 1083. környékén(111) megemlített Radován nevű királyfi is, aki Zvonimir király fia volt. Ezzel a névvel találkozhatunk egy 1250-es(112) oklevélben is, amit némi Orehovac (Raholca?) környéki földek birtokosa viselt.
Egy Radovánt, mint a Szentpál környéki földek birtokosa, már egy 1224-es(113) oklevél is megemlít, aztán egy 1363-as is. A település tulajdonosainak egyike pedig az a Paulowczi István volt, aki jelen volt akkor, amikor 1465-ben(114), lebonyolították a pálosok bevezetését, néhány Dobra kutyánál lévő falu birtokának tulajdonjogába. Ugyanezen évben megemlítették Paulowczi Istvánt és Benedeket, valamint Paulowczi Iván özvegyét Dórát, továbbá Paulowczi Pétert. Az 1501-es(115) esztendőben, már egy egyházközség is megtalálható volt itt, mint S. Pauli in Radowan. A Ferdinánd és Szapolya János királyok közti háborúk idején, Pál literátus, Pawlowcz tulajdonosa, Ferdinánd hűségén volt, ezért Szapolya János minden birtokát, Budróczi Budor Andrásnak ajándékozta.
A török háborúk idején, Szentpál falva eltűnt, a várát pedig lerombolták. Az új települést feltehetően 1650. körül építhették fel, mint sok másikat a környékbeli vidéken. Már 1755-ben(116), a severini felkelés idején, a települést már, mint Pavlovac említik meg.

 

JEGYZETEK:
111. V. Srkulj: Povijest Jugoslavije (Jugoszlávia története, 41. sic!)
112. CD IV. No. 376. p. 436; 1250. év.
113. J. Bösendorfer: Crtice iz slavonske povijesti (Vázlatok Szlavónia történetéből, Eszék, 1910. 267/32. oldal); 
114. K. Dočkal: Srednjovjekovna naselja oko Dobre kuće (Egy középkori település Dobra kutya környékén, „Starina” JAZU, 48. Zágráb, 1958. 139.)
115. J. Bösendorfer: Crtice iz slavonske povijesti (Vázlatok Szlavónia történetéből, Eszék, 1910. 260. oldal); 
116. E. Laszowski: Monumenta habsburgica regni Croatiae, Dalmatiae, Slavoniae, vol. I. Zágráb, 1917. 214-5. oldal)

LOVRENCEVIC, Zvonko

Középkori várhelyek Bilogoréban (MEDIEVAL HILLFORTS IN BILOGORA)

Forrás: Lovrencevic, Z. (1989), Srednjovjekovne gradine u Bilogori, u: Arheološka istraživanja u Podravini i kalnicko-bilogorskoj regiji, "Posebna izdanja Hrvatskog arheološkog društva", 14: 139-166, Zagreb.

fordította és összeállította: Szatanek József

GPS: É 45° 43.350 (45.722492)
K 17° 2.021 (17.033678)

Információk: Nagygordonya déli végében indul nyugati irányba az a földút melyen a várat megközelíthetjük.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció