Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Paka - PakaHorvátországHorvát-SzlavónországVarasd történelmi vármegye - Paka vára (Utvarda Paka)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Paka, vár

A Varasd városától délre eső, Novi Marof-i járásban lévő, Pakának nevezett hegyvidéken, a 2003. év folyamán végrehajtott terepbejárás során, a terepen egy eddig ismeretlen és névtelen várat sikerült beazonosítani és részben feltárni. A vár erődítési rendszere, a Paka patak völgye fölötti meredek hegy csúcsához idomulva, hosszan elnyújtott ötszög alaprajzot mutat. Ezt a kőből épített középkori várat egy stratégiai szempontból kivételes elhelyezkedésű, meredek (310 m tszfm) dombon építették fel, ahonnan áttekinthető és védhető volt a kemléki tájék felé vezető itteni természetes völgyszoros. A tágabb vidék és az ugyanezt a nevet viselo patak alapján ezt a várat Paka-nak nevezték el.

A 2003. év, szeptember 20-ai napjától, az év október 2-ig, elvégezték a Pakának nevezett vár elsődleges feltárását és dokumentálását. A munkálatok folyamán kitisztították az objektum nyugati falát, melynek során a fal külső oldalán feltártak egy konzolsort, megállapították a kapu helyzetét, az in situ megtalált kőből készült küszöbbel. A falak vastagsága 2 m , az építőanyaguk tört és faragott mészkőből áll, amit habarccsal kötöttek össze. A falak palástját szabályosra faragott kövekből, míg a magját tört kövekből építették fel.

Az objektum egy lakótoronyból és az, azt övező falakból állt. A vár mérete, kb. 18 x 9 m. A vár, az építési módja alapján, egy sor, 13. század folyamán épített objektumhoz hasonlítható. A novimarofi térségben egy sor középkori vár ismert: Greben vár (Grebengrad) – Csányó (Čanjevo) – Kis és Nagy Kemlék (Mali i Veliki Kalnik), melyekhez ezután Paka várát is hozzá kell adnunk.

A 2003-as régészeti kutatások után már két évvel, melyhez jelentős szponzori segítség kapcsolódott, értékes adatokat sikerült összegyűjteni e történeti szempontból jelentős műemlékről. Ezt a várat valószínűleg a tatárjárás után, a 13. században építették fel. A terültre kicsiny és egyszerű vár kb. 2 méter vastag övező falakból, s egy, a vármag nyugati részén elhelyezkedő lakótoronyból, valamint egy udvarból ált.

Az erőteljesen égett rétegek arra utalnak, hogy az objektum létének végét egy 15. századi, hatalmas tűzvész jelentette. A vár területén a nagy mennyiségű kerámiatöredékek mellett, vasból készített nyílhegyeket, zablát, patkót, ruhakapcsokat, kulcsokat, lakatokat, késeket, fenőköveket és kőből készített edényeket - mozsarakat is találtak.

A Varasdi Városi Múzeum által végrehajtott kutatások célja már a kezdetektől az volt, hogy fényt derítsenek a védelmi rendszer egészére, majd műemlékvédelmi beavatkozásokkal megakadályozzák a vár további romlását, hogy egy érdekes, turisztikai célponttá alakítsák át.

A kutatásokat, Marina Šimek régészprofesszor, a Varasdi múzeum tanácsosa vezette.

A vár mai állapota:

A várat 2008. 03. 16-án látogattam meg Keserű László és Szabó Tibor társaságában. Paka várát, 2003. körül, egy régészeti terepbejárás során találták meg, addig tejesen ismeretlen volt, s írásos emléke sincs. A Varasdi múzeum munkatársainak köszönhetően, a várat 2003-ban teljesen feltárták és védőfalazással is ellátták.

A megközelítőleg észak-dél irányú vár alaprajza egy hosszúkás téglalapot formáz, melynek északi sarka többszörösen megtört, így a vár összességében hatszög alakot mutat A kb. 2 méter vastag falakatátlagosan 1,50 méter magasra falazták vissza. A déli oldalon egy kb. 8x4,5 méter belméretű lakótorony állt, melyhez északról egy várudvar csatlakozik. Az udvaron jelenleg épületek nyomai nem mutatkoznak. A vár északi és déli végében egy-egy kisebb sánc emelkedik, míg a többi oldal oly meredeken lejt, hogy ott erre nem volt szükség.

A várat a kialakítása és mérete alapján, a tatárjárás után, kb. a 13. szd. végén építhették, hogy a várhegy lábánál elhaladó ősi utat ellenőrzhessék.

/Szatanek József/

GPS: É 46° 7.588 (46.126461)
K 16° 20.520 (16.342003)

Információk: Paka vára legkönnyebben a Goričan - Zágráb közti autópályáról érhető el. Az autópályát, a Novi Marof-i lehajtón hagyjuk el, majd megyünk tovább Novi Marof irányába. Grana településéhez érve, balra nagy ívben ráfordulunk a Breznički Hum-ba vezető útra. Ezen az úton megyünk kb. 3 kilométert délnek, míg el nem érjük a Paka településjelző táblát.

Eztán a "Paka" nevű fogadóig megyünk továbbb. Innentől már lassabban haladjunk, mert a várhoz vezető útra, a balról látható focipályánál, egy éles kanyarral kell rátérni.

A jó minőségű makadám út, megkerüli a pályát, majd a főút és az autópálya között halad tovább, előre, amíg el nem éri az autópálya felett átívelő erdészeti felüljárót. A várat innen már gyalog, egy piros karikával jelzett turistaösvényt követve érjük el.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció