Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Barcaszentpéter - Petersburg - SânpetruRomániaErdély és PartiumBrassó történelmi vármegye - templom ()

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Barcaszentpéter, erődtemplom

Brassótól É-ra, 7 km-re található Barcaszentpéter település (középkori nevén Szentpéter ill. Petersberg, ma Sânpetru, melynek központjában erődtemplom magasodik.

A községet 1415-ben és 1425-ben említik, 1600-ban tatárok dúlták fel. 1611-ben Báthory Gábor a falu határában ütközött meg Brassó szövetségesével, Ráduj vajdával. 1658-ban Szentpétert újból a tatárok pusztították el. 1706-ban Pekri táborozott itt kurucaival, és egy alkalommal a Brassóból kémszemlére kijött, majd Szentpéterben lerészegedő rácokat megtámadta és sokat közülük levágva, egész Brassóig űzte őket. 1849-ben febr. 4-én Szentpéternél ütköztek meg először a székelyek az oroszokkal, kiket a fenyegetett Brassó hívott segítségül.

A község legfőbb nevezetessége templomerődje, mely a Barcaság egyik legépebb ilyen jellegű épülete. A település Szent Péternek szentelt templomát először 1240-ben említik. Ekkor IV. Béla a falu egyházának jövedelmét a ciszterci rendnek adományozta. A templom körüli erődítmény kiépítése a 15-16. század fordulójára tehető. A 6 erős védőtoronnyal ellátott hatszögű erőd két külső fala között egykor széles, mély sánc volt, melybe a Dirbák vizét vezették. A jól kiépített erősségnek köszönhetően a 17. században a tatároknak fent leírt kétszeri dúlásával dacolva sikerrel megvédték magukat e község lakói.

A középkori templomot 1793-94-ben sajnos teljesen lebontották, a helyébe felépített új templomnak a régiből csak némely emléktöredéke maradt fenn. Az egykori erődfalak napjainkban is magasan állnak. A templomhajótól északkeletre fekvő bástyát kápolnának nevezik. Feltehetően keresztelési kápolna lehetett. Oldalfalait és gótikus keresztboltozatát 14-15. századi freskók borítják.

/Karczag Ákos/

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 571.

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 42.730 (45.712170)
K 25° 37.983 (25.633057)

Információk: Brassótól É-ra, 7 km-re található Barcaszentpéter település (középkori nevén Szentpéter ill. Petersberg, ma Sânpetru), melynek központjában erődtemplom magasodik.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
templom
Nyújtódtemplom
Kolon-tó, Radványi tanya
IzsákKolon-tó, Radványi tanya
Keresési előzmények
Barcaszentpéter - templom