Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Ozsdola - OjdulaRomániaErdély és PartiumHáromszék történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

templom 
Vármegye: Háromszék 
Ország: Románia 
Régió: Erdély és Partium 
Helységnév 1: Ozsdola 
Helységnév 2: Ojdula 
OZSDOLA – templom
Ozsdola falut 1332-ben Odula, Vzdula, Ysdula néven írják az okiratok. 1539-ben Osdola formában fordul elő. Az 1567. évi regestrum 40 kapuval jegyzi. 
1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Domokos a pápai tizedjegyzék szerint 7 régi banálist fizet, 1333-ban Tamás pap 3 banálist, 1334-ben 2 régi banálist. 1539-ben Lukács a plébános. Régi temploma az 1802. évi földrengéskor teljesen elpusztul. A hagyomány szerint gótikus templom volt, s építését Basa Miklóssal hozzák kapcsolatba. Ez a gótikus templom a XIV. századi plébániatemplomnak lehet az utóda vagy annak újjáépített formája.
A földrengés pusztítása után 1818-ban emelnek új templomot, mégpedig úgy, hogy az egykori Kun-kastély várkápolnája alkotja szentélyét, amelyhez tágas hajót építenek. Védőszentje Szent Mária-Magdolna.
A régi templomból két emlék maradt: az „O Rex gloriae veni cum pace” feliratú harang, mely a betűk típusa után ítélve XV. századi, a másik egy nyakban viselhető ereklyetartó, ún. monile, a XV. századból. A gyulafehérvári Egyházmegyei Múzeum őrzi. Az előlapján Jézus születését ábrázoló domborműben, amint az angyalok lehozzák az égből a kis Jézust. Szűz Mária és Szent József térdre borulva imádják. Felülről az Atya áldó alakja néz le. A hátsó lapon a kereszten függő Krisztus, mellette Szűz Mária és Szent János apostol. 
A templomot egykor kerítő védőfalból mára csak egy kis darab maradt meg a szentély mögötti részen. 


Forrás:


Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek. A középkori erdélyi püspökség templomai. Gyulafehérvár. 2000. 

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 743.

 

GPS: É 45° 59.164 (45.986065)
K 26° 15.689 (26.261488)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció