Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Zabola - ZăbalaRomániaErdély és PartiumHáromszék történelmi vármegye - Páva, templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysor Székási ágában, a Springi-patak mellett fekszik Vingárd község. Temploma 1309-ben már állt. Helyén Vingárdi Geréb János, a Hunyadi család rokona 1461-ben késő gótikus stílusú, egyhajós, hosszú szentéllyel ellátott templomot emeltetett. A templomhajó a 18. században barokkos dongaboltozatot kapott.

A templomot hajdan védőfal övezhette, legalábbis erre utal a 20. század elején itt járt Halaváts Gyula: „Kerítőfala már rég nincs meg”. Bielz is a templomvárak között sorolja fel. Ottjártunkkor, 2007 májusában a templom védőfalának nyomait nem észleltük.

Forrás: 

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 858.

GPS: É 45° 52.771 (45.879517)
K 26° 11.160 (26.186005)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció