Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Zalán - ZălanRomániaErdély és PartiumHáromszék történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Zalán (Zălan) falu 1332-ben Zalán néven jelentkezik a forrásokban. 1567-ben a regestrum Zalán néven 17 kapuval jegyzi. 1581-ben Zalán falvaként (említik az oklevelek.

1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Miklós a pápai tizedjegyzék szerint 2 garast fizet, 1333-ban szintén 2 garast, 1334-ben 1 banálist és 4 sasost. A templom építési idejére az 1319. évi dátum utal, amely a megmaradt északi falon látható. A dátum hitelét megerősíti a déli kapu román kori stílusa, szép díszítésű oszlopfőivel (egyik szőlőgerezdes, a másik korinthoszi), valószínűleg másodlagos elhelyezésben, mert a templomnak ezt a részét a bővítéskor, 1825-ben újjáépítik. Megmaradt a szentségfülke is, de ennek reneszánsz díszítése már a XVI. század elejére utal. A torony külön áll, kiemelkedve a kőkerítésből.

A hagyomány a templom építését a pálosoknak tulajdonítja. Ennek talán csak annyi az alapja, hogy az ilyefalvi pálosok a XVIII. században Zalánba is beszolgáltak. A középkori tiszta katolikus falu a reformáció idején református lesz, és ma is református, a templommal együtt.

A XVIII. században református anyaegyház. Más egyház nincs e század elején sem.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 842,

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 57.545 (45.959080)
K 25° 49.070 (25.817829)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció