Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nyárádremete - EremituRomániaErdély és PartiumMaros-Torda vármegye - Vityál vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Az egykor Maros-Torda vármegyéhez tartozó Nyárádremetétől (Eremitu) É-ra, 3 km-re fekvő, kb. 800 m magas dombtetőn Árpád-kori vár maradványai rejtőznek a sűrűben. A 12-13. századi várról – mely a korai kelet-erdélyi határvárak egyik tagjának tekinthető – írásos adat nem maradt fenn. Egy 1586-os határjárásban Vityal várromját mint a nyárádremetei határ északnyugati szélét említik.

Orbán Balázs adja ez erősség első részletes leírását. Mint írja, „E vár idomát nem elfogadott műalak, hanem a hegy fennlapjának idomzata határozta meg, s miként a hegy lapályos teteje, úgy a vár is körített szögletekkel bíró négyszög alakú volt; a még ölnyi magasságban fennálló várfalak 246 lépés kerületűek. E falak négyláb szélesek, válogatott trachyt-darabokból forró mésszel oly szilárdon épültek, hogy még most is bonthatatlan tömörségben dacolnak az idő romoló hatalmával…”.

Napjainkban a hegyorom peremén tojásdad alakú, 56 x 40 m-es, teljesen lepusztult falgyűrű húzódik, melynek alapozási szintje fölé a hegytető kb. 4-6 m-el emelkedik. A sok habarccsal összerakott andezitfal helyenként égésnyomokat mutat, vastagsága 1,55-1,7 m. A hegy Ny-i és É-i oldalát sánc védi, mely árokkal kiegészítve átvágja az ÉK felé csak enyhén lejtő, elkeskenyedő hegygerincet, melyet ettől ÉK-re egy további sánc is tagol. Egy következő építési periódus során a fenti falgyűrű ÉK-i oldalát egy keskenyebb, 1,4 m vastag falszakasszal, valamint egy kb. 9 x 8 m-es, négyszögű toronnyal bővítették, mely utóbbinak maradványai ma is megfigyelhetők. A vár sok kincskereső gödörrel feldúlt belsejében kőépület nyoma nem látszik.

Forrás:

Karczag Ákos - Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 350.

 

GPS: É 46° 41.298 (46.688297)
K 24° 57.239 (24.953978)

Az egykor Maros-Torda vármegyéhez tartozó Nyárádremetétől (Eremitu) É-ra, 3 km-re fekvő, kb. 800 m magas dombtetőn Árpád-kori vár maradványai rejtőznek a sűrűben. A várhoz Nyárádremetéről turista jelzés (piros pont) vezet.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció