Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Apáca - ApaţaRomániaErdély és PartiumBrassó történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

Apáca (Apa�a) település Barót városától D-re, a Persányi-hegység lábánál, 480 m magasan, az itt É-ra kanyargó Olt bal partján, a Ny-ról jövő Malom-patak torkolatánál fekszik. A helységet 1460-ban „Apáczija” néven írják a források. 1519-ben Apácza, 1539-ben Villa Monialis formában fordult elő. A falu neve apácakolostorra utal, de erről egyetlen oklevél sem emlékezik meg. A község déli felében viszont a múlt század elején még magasan állottak azok a falmaradványok, amelyeken belül a kolostort sejtették. Maradványait később lebontották és építkezéseknél használták fel.

Középkori templomáról 1427-ből van adat. A régi templom 1794-ben a faluval együtt tűzvész áldozata lett. Néhány év elteltével új templomot építettek. A középkori katolikus hívek mind lutheránusokká lettek, a templommal együtt. A XVIII. században lutheránus egyház és e század elején is az.

Az egykori védőfalat szerencsére nem bontották le, így az ma is látható. A templomot övező, kb. 2,5 m magas bevakolt kerítőfalat kívülről támpillérek erősítik. A templomtorony a kerítőfalon kívül, attól kb. 1 m-es távolságban helyezkedik el.

Forrás:

Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek. A középkori erdélyi püspökség templomai. Gyulafehérvár. 2000. I. 30. 

GPS: É 45° 57.151 (45.952511)
K 25° 31.843 (25.530720)

A templomkeretben lakó lelkésztől lehet a templom kulcsát elkérn

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció