Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagyszentmihály - GrosspetersdorfAusztriaBurgenlandVas vármegye - Vár

  • Történelem

Nagyszentmihály – Grosspetersdorf


Részlet az alábbi munkából:


DIE GÜSSINGER Beiträge zur Geschichte der Herren von Güns/Güssing und ihrer Zeit (13./14. Jahrhundert)

Technische Leitung: Rudolf Kropf und Wolfgang Meyer /Eisenstadt, 1989/

In: Wolfgang Meyer: DER BURGENBAU ZUR ZEIT DER HERREN VON (GÜSSING) - GÜNS IM HEUTIGEN BURGENLAND 

248 old.

(ford.: Jakab József)


Nagyszentmihály példája lehet annak, hogy nem csak egyedül a Reimchronic-ot és a többi elbeszélő forrást kell figyelembe venni a hadi események leírásánál. A Reimchronic alapján az a benyomás támadhat, hogy Albert csak a jelentősebb váraknál ütközött ellenállásba (kilenc védmű ostromát említi). Ezt megcáfolható az UBB II/351-es oklevél alapján. Itt Nagyszentmihály ostromát megemlítik, amely alatt az oklevél címzettjét egy ballisztra megsebesítette. Ez azt bizonyítja, hogy a jelentéktelen objektumoknál is harcok folyhattak, de ezek időtartamáról említés nem történik.

A vár helye ugyan ismeretlen, de néhány feltételezést megengedhetünk. Abból kell kiindulni, hogy itt egy Kőszegiek általi alapításról van szó és figyelembe véve a várépítési technikájukat egy hegyoldali lejtő keresendő. Haufendorf területe kínálja magát, vagy pedig a mai plébániatemplom, ami egy meredély szélén fekszik és körülbelül az utcafalu közepén található. Az előző templom leégett és az 1846-os teljes újjáépítés után az építményről semmit sem mondhatunk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció