Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Rumpód - RumpersdorfAusztriaBurgenlandVas történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

 

Rumpód – Rumpersdorf

Részlet az alábbi munkából:

DIE GÜSSINGER Beiträge zur Geschichte der Herren von Güns/Güssing und ihrer Zeit (13./14. Jahrhundert)
Technische Leitung: Rudolf Kropf und Wolfgang Meyer /Eisenstadt, 1989/
In: Wolfgang Meyer: DER BURGENBAU ZUR ZEIT DER HERREN VON (GÜSSING) - GÜNS IM HEUTIGEN BURGENLAND
248-249 old.
(ford.: Jakab József)

A „Continuatio Vindobonensis” folytatólagos elbeszélésében megnevezet Rumpersdorf = Rumpoltsdorf vára egyetlen egy a burgenlandi várakkal foglalkozó irodalomban, sem az oklevelekben nem tűnik fel.
Az alapos és célirányú terepbejárás alkalmával 750 méterre délre a rumpódi templomtól a 403 magaslati pontba botlottam. Ez egy erős hátranyúló csúcs képét testesíti meg, rajta található a helység temetője egy kis templom épülettel, az apszis háromnyolcad zárású és északi tájolású. A várhely egy széles átfogó sávban uralja a terepet déli irányba megközelítőleg Nagyszentmihályig és a középkori útvonalat Nagyszentmihálytól északra Polányfalva, a várhely, Rumpód, Königsbrunnen, Szalónakhuta, Felsőszénégető, Weissenbachl.
Az erődítés alakját legjobb esetben is összehasonlítás alapján lehet meghatározni. A jelentőségének megfelelően egyfajta út menti őrtorony (hasonló mint Selegd) képzelhető el. Egy lehetséges utóépítménynek a mai temetőkápolna felel meg. A mostani épület megegyezik azzal, amit 1695-ben alapítottak mint Kunits Pál fogadalmi temploma. Már 1779-ben ez a kis építmény, ami egyébként az előzménye a mai községi templomnak, romokban hevert. Az alapítványi szöveg a mai templomban található (ird.: Kunsttopographie Oberwart, XL kötet, 1974, 551). A temető a 144-es parcella számot viseli, míg a kápolna a temetőn kívüről kerítő 143-as parcellán áll. Figyelemre méltó a nem túl nagy távolságban álló majorságok, azaz uradalmi gazdasági épületek, nevezetesen kétszáz méterre keletre a kápolnától áll az Istvánmajor (Stefanshof), míg csak háromszáz méterre délre egy majorság romjai találhatók.

GPS: É 47° 18.499 (47.308315)
K 16° 19.716 (16.328594)

Információk: a várhely Rumpódtól délre a temetőben található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció