Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

TornanádaskaMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén megyeAbaúj-Torna vármegye - Kecskevár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Tornanádaska – Kecskevár

A Tornanádaskától ÉK-re, 4 km-re húzódó hegyvonulat 428 m magas csúcsán és környezetében elfeledett romok rejtőznek, melyet a környékbeliek „Kecskevár” néven ismernek. Területét kettévágja a mai országhatár, ezért éppúgy számítják Tornanádaskához, mint a szlovák oldalon elterülő Szádudvarnokhoz (Zádielske Dvorníky).

A csúcson, a XIII-as jelű határkövet egy kb. 8 x 8 m belterületű építmény szárazon rakott kőfalainak maradványai övezik. E romok a határkőtől ÉK-re és DK-re, 0,5-1 m magasan, kb. 6 m hosszúságban ma is jól megfigyelhetők. E falakon belül 1 m széles, árokszerű mélyedés húzódik, melytől az építmény középpontja felé haladva egy kisebb, 4 x 4 m-es mészkőplató található.

A XIII-as határkőtől Ny-i irányban, 3-4 méterrel alacsonyabb szinten, kb. 20 méter távolságban régi torony falmaradványa omladozik. Külső mérete 5 x 5 m, falvastagsága kb. 1 m. A kőfal talajszint feletti magassága napjainkban alig éri el az 1 métert. E torony valaha 8-10 méter magas lehetett, tetejéről egészen Torna váráig elláttak.

A tornyot egy kb. 14 m átmérőjű, nagyjából kör alakú, sekély, árokszerű mélyedés veszi körbe, melynek szélessége kb. 1 m, mélysége átlagosan 0,5 m. Ez valószínűleg a tornyot övező kerítőfal alapozásának maradványa lehet, melynek kősorai itt-ott kibukkannak a felszín alól. A toronyhoz felhasznált, helyenként rózsaszín árnyalatú kőanyag jelentős mértékben eltér a XIII-as határkő körül található építmény kőanyagától.

A két építmény között, a kettőt összekötő képzeletbeli egyenestől D-re, kb. 4 méterre egy 2 m hosszú, ÉNy – DK irányú alapfal észlelhető, amely a toronyhoz hasonló kőanyagból készült.

Az épületegyüttes két tagját nem egy időben emelték. Valószínűleg a torony épült fel korábban, amelyet később - feltehetően az újkorban - egészítettek ki a határkő körül látható építménnyel. A két épület kapcsolatára mutat a kettejüket összekötő falmaradvány. Korukat ennél pontosabban csak ásatással lehetne meghatározni.

GPS: É 48° 34.962 (48.582703)
K 20° 50.147 (20.835787)

Információk: A vár területét kettévágja a mai országhatár, ezért éppúgy számítják Tornanádaskához, mint a szlovák oldalon elterülő Szádudvarnokhoz (Zádielske Dvorníky).

A térképen jelzett meredek, jelzetlen gyalogösvényen kb fél órás nehéz mászással juthatunk a romokhoz. A vár pontosan a határvonalon, a határkövek körül fekszik.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció