Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bándol - Weiden bei RechnitzAusztriaBurgenlandVas történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

BÁNDOL - WEIDEN BEI RECHNITZ

Részlet az alábbi munkából:

DIE GÜSSINGER Beiträge zur Geschichte der Herren von Güns/Güssing und ihrer Zeit (13./14. Jahrhundert)

Technische Leitung: Rudolf Kropf und Wolfgang Meyer /Eisenstadt, 1989/

In: Wolfgang Meyer: DER BURGENBAU ZUR ZEIT DER HERREN VON (GÜSSING) - GÜNS IM HEUTIGEN BURGENLAND 

249-250. old.

(ford.: Jakab József)

Bándol.-. Weiden bei Rechnitz=Neubaden Bándol mint Rumpod is azon helyek közzé tartozik, melyekről a középkorból nincs híradás, illetve a hagyományuk feledésbe merült. Mindkettő az újratelepítésük után lép ismét ki a történelem homályából. A két helyiségnél feltétételezhetjük, hogy egy középkori erődítés, amit a Continuatioban felületesen említenek, nem feltétlen egy falut vagy birtokot kell képviseljen, ha az oklevelekben megállapodás és jogügylet keretében pusztulásáról írnak. Így lehetségesnek látszik, hogy egy várat bár megemlítenek, de a továbbiakban róla híradás nem maradt fenn.

A váraknál ebben az összefüggésben csak kis berendezésekről lehet szó, mint pl. egy közlekedési útvonal védelme.

Habár ez Rumpod közvetlen közelében fekszik, egy hátranyúló csúcs ötlik szembe, úgy hétszáz méterre északnyugatra a bándoli templomtól a Bándol – Rumpod és Bándol – Oberpodgoria kereszteződés környékén. Egy kb. két hektár nagyságú szántó közepén egy markáns domb területe megműveletlen maradt. Ettől északra a vetést elárasztja a törmelék, sőt tőle nyugatra a köves területen egy négyszög rajzolódik ki. A kövek lemezesen töröttek, a felületükön azonban nem látszik friss törés és falazásra alkalmas az alakjuk. Olyan benyomás támad, hogy itt például egy vagy két kisebb épület szárazon rakott falának alapjait illetve szerkezetét helyenként szántás közben az eke kiforgatta és a kiszántott kőmennyiség egy ésszerű gazdálkodást ezen a területen kérdésessé tett. A viszonylagos rövid használat mellett szól a teljesen hiányzó kísérő leletek (kerámiatöredék, fémdarabok stb.), eddig a fent említett elképzelés voltaképpen a valós háttérrel egyeztethető. Dr. J. Hoffer geológus véleménye szerint a kiszántott kőlemezek semmi szín alatt sem lehetnek részei egy a vékony humusz réteg alá is nyúló jelenlévő sziklának.

 

Megjegyzés: az erdőfoltot beszántották.

GPS: É 47° 18.466 (47.307770)
K 16° 20.427 (16.340450)

Információk: hétszáz méterre északnyugatra a bándoli templomtól a Bándol – Rumpod és Bándol – Oberpodgoria kereszteződés környékén. Az erdőfoltot beszántották!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció