Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Németszentgrót - Geresdorf bei GüssingAusztriaBurgenlandVas történelmi vármegye - Vár (Taborriegel)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Németszentgrót, vár (Gerersdorf-Sulz/Güssing, Taborriegel)

Délnyugatra a falutól, egy időszakosan mocsaras mezőn a Zicken-patak mellett egy vizivár maradékai láthatók, ami hasonló a Stremi várhoz. Egy mesterségesen feltöltött kör alakú halom egy 12 méter átmérőjű platformmal, körülötte 4 - 5.méter széles teljesen elegyengetett árokkal, amit a Zicken-patak táplált. A platformon csak egy toronyszerű építmeny állhatott. Hosszú idővel ezelőtt számtalan cserépdarabot találtak itt. A népnyelv a kiemelkedést “Taborriegel”-nek (Tábor-csúcs) hívja.

A Kastélyt 1457-ben megemlítik. A hely kisnemesek birtoka volt. 1183-ban Gyrolth neve, aki a településnek nevet adott, feltűnik az iratokban. A nemzetség férfiágának kihalása után, Andreas Baumkircher von Schlaining kezébe kerül az uradalom. A birtokot kölcsönbe adta Labathani Farkasnak és Gozthoni Orbánnak. Gyrolth lányának követelésére, egy részt a birtokból megkapott. Mátyás király az egész birtokot 1465-ben Baumkirchernek adományozta.

1538-ban még a Baumkircher örökösök uralják a vidéket, de 1544-ben már Batthyány Ferenc Nemetújvár (Güssing) földesura végrendeletileg Németgrótot a feleségére Svetkovits Katalinra hagyta. Azóta az uradalom a németújvári nagybirtok része. A kastély a 15. és 16. sz.-i háborúk áldozata lett.

A Németszentgrót-i birtok magában foglata a falut és Hárspatak (Limbach), Baksafalva (Bocksdorf), Óbér (Olbendorf) Felsőújlak (Neusiedl) és Heutal (Wüstung) településeket. A kisnemesi uralom alatt itt egy várbíróság működhetett. Andreas Baumkirchner idején a Schlaining-i járásbíróság fennhatósága érvényesült, Batthyány kezén a németújvári lett a felettes hatóság.

A kegyúri jog ténylegesen kiterjedt a németszentgróti plébániára, később a Bockdorf-i egyházra is (az első plébániája 13. sz.-i). A gazdasági jelentősége az uradalomnak csekély volt. Habár Óbér vásártartó joggal bírt, de a Bocskay felkelés (1605) és Bethlen háborúi (1620) után már ezt nem alkalmazta, így III. Ferdinánd a vásárjogot Deutsch Kaltennbrunn-ra ruházta át.

Forrás:

Harald Prickler: Burgen und Schlősser im Burgenland (ford.: Jakab József)

Wolfgang Meyer : Der "Taborriegel" von Gerersdorf bei Güssing - 1981

GPS: É 47° 3.903 (47.065044)
K 16° 15.066 (16.251106)

Információk: Délnyugatra a falutól, egy időszakosan mocsaras mezőn a Zicken-patak mellett található a vár maradéka.

A focipálya mellett elhaladva, a teniszpályát követően kell a jobbra tartó földútra térni. Ezt követve kb. 500 métert megtéve jutunk az egykori várhoz, melynek területét fák és bokrok borítják. Áttekintése ezért nehézkes. A vár mellett német nyelvű tájékoztató tábla látható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció